Как да подобрим лимфния дренаж и да задържаме по-малко вода

10 лесни стъпки за повече здраве

30.05.2024г. / 09 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на лимфната ни система здрава е от съществено значение за доброто здраве на целия организъм. Лимфната система има различни функции, като поддържане на баланс на течността между кръвта и тъканите. Тя е част от имунната и кръвоносната система и подпомага усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества чрез храносмилането.

Тази система включва лимфни възли, лимфни канали, далак, тимус, аденоиди и сливици. Състои се от голяма система от съдове, които преминават през почти всички тъкани на тялото, а лимфата циркулира в него. Когато имунната система открие инфекция например, лимфните възли ще произвеждат бели кръвни клетки, за да се борят с инфекциите.

Това са само част от нейните функции. Ето защо е важно да се грижим всеки ден за нея. Това ще ни помогне да сме в добро здраве, а и да задържаме по-малко излишни течности.

Вижте кои лесни стъпки, освен ограничаването на солените и захарни храни, може да помогне. 

1. Спортувайте редовно – Редовната спортна активност е един от най-лесните начини за поддържане на здрава лимфна система. Спортът, йогата, допринасят за кръвообращението и спомагат за транспортирането на кислород до тъканите и клетките в тялото.

2. Хранителен режим за прочистване на лимфата – Придържайте се към противовъзпалителни храни, които и прочистват организма. Примери за такива са червени на цвят и сурови храни като листни зеленчуци, здравословни мазнини, риба, джинджифил, нар, череши, боровинки и цвекло.

Свързани статии

3. Поддържайте добра хидратация – Дехидратацията е може би една от основните причини за нарушаване на лимфния дренаж. Водата е важно да бъде основна напитка за деня. Може да добавите и малко пресен лимонов сок. Билковите чайове също са добър начин да рехидратираме тялото и да намалим задържането на излишни течности.

4. Сауна – Смята се, че сауната поддържа по-добра лимфна система, като насърчава детоксикацията, по-добра циркулация и пречистване на кожата.

5. Сухо четкане – Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Сухото четкане осигурява лесен и приятен начин за насърчаване на циркулацията и детоксикацията на тялото. Подобрява външния вид на кожата, като елиминира мъртвите клетки и допринася за регенерацията на кожни клетки. Повече за сухото четкане може да прочетете тук.

6. Масаж – Масажите на тялото също допринасят за подобряване на лимфния дренаж и детокс на организма.

Свързани статии

7. Етерични масла – Има някои ароматни етерични масла, за които се смята, че действат благоприятно върху лимфната система. Кипарисът действа за тонизиране на кръвоносните и лимфните съдове, грейпфрутът ускорява кръвообращението, а копърът подпомага храносмилането и детоксикацията през кожата, бъбреците и храносмилателния тракт. Разбира се, преди употреба на етерични масла е важно да се допитате до сертифициран специалист в тази област или лекар.

8. Полезни ензими – Тялото ни не може без ензими, за да функционира правилно. Освен че в него има такива, които естествено присъстват, бихме могли да си набавим и други важни ензими, чрез полезни храни, хранителни добавки. Едни от най-важните са бромелаин, папаин и пептидаза. За тях е известно, че помагат на организма да разгражда сложните мазнини и протеини. Преди употреба на хранителни добавки е важно да се допитате до лекар.

Свързани статии

9. Прочистване на черния дроб – Този орган произвежда по-голямата част от лимфната течност. Ако черният ни дроб е натоварен и има нужда от детокс, то лимфната ни система също се нуждае от прочистване. Тук може да прочетете кои са едни от най-полезните храни за детоксикиране на черния дроб.

10. Акупунктура – Тази техника е чудесна за стимулиране на редица телесни функции. Според изследвания, акупунктурата може да подпомогне събуждането на телесната енергия, да засили процеса на детоксикация и стимулиране на лимфната система.

Коментирай
Свободно време