8 нискокалорични храни, идеални за лятото

Добавете повече краставици към менюто си за деня 

28.05.2024г. / 14 32ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Използвайте прекрасните летни дни и хубавото време, за да наваксате не само със социалните си контакти, но и с консумирането на прекрасни, свежи продукти. Вижте кои храни да изберете, за да останете тонизирани, във форма и добро настроение.

Боровинки 

Една чаша боровинки съдържа само 84 калории, както и фибри и витамини К и С. Боровинките също са източник на антоцианини, пигмент, който им придава яркосиния цвят. Някои доказателства сочат, че антоцианините имат противоракови свойства. Те са лесни за намиране и леснопреносими, боровинките са страхотна нискокалорична лятна закуска. Опитайте кисело мляко с шоколад, орехи и боровинки като здравословна и лесна закуска.

Чери домати 

Този малък сорт домати, достига пика на сезона в средата на лятото. Насладете се на една чаша домати, които имат около 40-50 калории, в купа със струйка зехтин и прясно смлян черен пипер.

Свързани статии

Грейпфрут 

Започнете сутринта си с половината от този освежаващ цитрусов плод, който съдържа около 64 калории. Грейпфрутът ви помага да сте хидратирани, тъй като е почти 90% вода. Съдържанието на витамин С в грейпфрута помага за образуването на колаген за здрава кожа и поддържа имунната ви система.

Твърдо сварени яйца

Що се отнася до пълноценните храни с голяма хранителна стойност и удобство, едва ли ще се намери продукт, с който да „победите“ твърдо свареното яйце. Едно твърдо сварено яйце има само около 70 калории, плюс изобилие от витамини от група В, витамин D и холин, хранително вещество, което помага да поддържате паметта си. Яйцата също съдържат здравословни мазнини и протеини, които ви помагат да останете сити за дълги периоди.

Свързани статии

Краставици

Краставиците са една от най-хидратиращите храни и са точно това, от което се нуждаем в тези летни горещини. Със само 16 калории за всеки 150 грама нарязани краставици, те могат да се превърнат в здравословна и вкусна опция, която можете да добавите към салати, сандвичи, смутита и много други. Не забравяйте, че те съдържат 95% вода! Те са изключително хидратиращи и също имат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Тиквички 

Всеки, който познава тиквичките, знае, че те са лесни за приготвяне. Могат да се сложат на скара, да се пържат, пекат или дори да се добавят към салати. Можете дори да направите хляб с тиквички! Въпреки че са меки на вкус, те могат да поемат почти всяка подправка или съставка, която решите да добавите към тях. Една чаша тиквички (около 150 грама) съдържа само 15-20 калории, а те също така са чудесен източник на витамини А, С и калций.

Свързани статии

Праскови 

Прасковата е нискокалоричен плод и е отлична за закуска или за похапване между храненията. Може да помогне за намаляване на желанието за нездравословни и захарни храни. Плодът съдържа 90% вода и много фибри. Яденето им между храненията може да увеличи ситостта и да ви държи сити за дълго време. Костилковият плод е богат и на витамин А, С, желязо, цинк и др.

Пъпеш 

Пъпешът и другите плодове, принадлежащи към това семейство, са с високо съдържание на вода и са богати на хранителни вещества. Летният плод е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което го прави подходящ за отслабване. Богат на витамини A, B, K, C и микроелементи като цинк и мед, пъпешът може също да подобри зрението и да намали кръвното налягане.

Коментирай