7 мита за целулита

Упражненията могат да го премахнат напълно

03.06.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Целулитът е често срещан козметичен „дефект“ на кожата. Редица митове около неговото формиране заобикалят причините и лечението му. Дали той е заболяване или обикновен „недостатък“ на нашата визия? Ето седем от най-разпространените митове за целулита, които могат да ви помогнат да разберете повече за него:

Само хората с наднормено тегло имат целулит 

Целулитът може да засегне хора с всякакъв тип тяло, включително тези, които са слаби. Фактори като генетика, хормони и структура на кожата играят важна роля в развитието на целулита.

Целулитът се образува заради токсини в тялото

Рекламите на някои продукти против целулит, продавани без рецепта, може да твърдят, че те помагат за премахването на излишните течности и токсините от тялото. Но нито тяхната ефикасност, нито твърденията им относно причините за целулита се подкрепят от науката. По-скоро целулитът възниква, когато подлежащите мастни натрупвания започнат да преминават през слоеве колагенови влакна или съединителна тъкан под кожата (често в областта на задните части и бедрата, но също и по ръцете, стомаха и други проблемни места).

„Съединителната тъкан може да бъде отслабена от хормоните, липсата на упражнения и мускулен тонус, излишните мазнини и лошото кръвообращение“, това споделя дерматологът д-р Черил Карчър. Но това състояние не е причинено от „токсини“.

Свързани статии

Упражненията могат напълно да премахнат целулита 

Редовните тренировки не могат да излекуват целулита, но в много случаи могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на появата му. Целулитът възниква, когато съединителните влакна под кожата станат слаби или загубят своята еластичност, но разтягането и укрепването на тези зони (в допълнение към изгарянето на излишните мазнини като цяло) може да помогне. Според специалисти: „Стягането и тонизирането на тези мускули на свой ред ще стегне кожата, създавайки илюзията, че целулитът е по-малко забележим“.

Йога упражненията, които са насочени към дупето и бедрата, също могат да помогнат, както и силовите тренировки, които изграждат мускули и засилват кръвообращението.

Свързани статии

Целулитът засяга само жените

Въпреки че целулитът е по-често срещан при жените поради разликите в разпределението на мазнините, съединителната тъкан и хормоните, мъжете също могат да развият целулит.

Чудодейните кремове могат да излекуват целулита 

Мит: локалните кремове и лосиони могат напълно да излекуват целулита. Каква е реалността: докато някои кремове могат временно да намалят появата на целулит чрез стягане на кожата или намаляване на възпалителните процеси, те не предлагат трайно решение. Дългосрочното подобрение обикновено изисква комбинация от промени в начина на живот и професионални терапии.

Свързани статии

Целулитът се влошава с възрастта 

Стареенето може да направи целулита по-забележим поради промени в еластичността на кожата и съединителната тъкан, но не е задължително да се влошава за всички. Поддържането на здравословен начин на живот, включително редовни упражнения и балансирана диета, може да помогне за управление на външния му вид с течение на времето. Разбирането на този мит може да помогне за определяне на реалистични очаквания и да насърчи по-ефективни подходи за предотвратяване на появата на целулит.

Кардио тренировките са най-добрите за намаляване на целулита

Бягането или други форми на кардио могат да помогнат за поддържане на теглото, което да намали появата на трапчинки и вдлъбнатини по кожата. Но за да изгладите наистина кожата си, трябва да правите силови тренировки. Едно проучване на изследователи от South Shore YMCA в Куинси, Масачузетс, установило, че възрастни, които са правили три 30-минутни аеробни тренировки всяка седмица в продължение на осем седмици, са загубили четири килограма, но не са натрупали мускули, а само леко са подобрили състава на тялото.

При друга група хора изследователите съчетали 15 минути аеробна активност с 15 минути силова тренировка три пъти седмично и установили, че тази група участници загубили 10 килограма мазнини и добавили средно по 2 килограма мускули. Самите участници променили структурата на тялото си и споделили, че се чувстват значително по-добре. 

Свързани статии

Коментирай