Стряскащи данни: деца под 10-годишна възраст пушат вейпове

Привлича ги ароматът

31.05.2024г. / 12 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13-15 години използват тютюн.

Сега е доста актуално да се говори за различните войни, но има една война, за която никой не говори – тя е за цигарите и вейповете. Тютюневата индустрия води война срещу децата на България, в която ние не участваме и сме пасивни зрители, и се „наслаждаваме“ на това. СЗО отбелязва Световния ден без тютюнев дим и е съсредоточен именно върху децата“, каза д-р Пламена Стоименова от Медицинския университет – Пловдив и от Фондация „Грижа за здравето“ в студиото на „България сутрин“.

По думите ѝ всичко започва в много ранна детска възраст.

Ние провеждаме образователни занимания в училищата. Проведохме една анкета и това, което мен изключително много ме фрапира, е, че деца от 6 до 9-годишни при един клас от 15 деца – 3 от тях пушат вейп. От 19 до 25 години – 34% пушат традиционни цигари, 23% пушат вейпове, 23% нагреваеми тютюневи изделия. Вейповете тепърва навлизат. А тийнейджърската възраст е най-важна, там са от 13 до 15 години и от 16 до 18 години“, допълни д-р Стоименова за Bulgaria ON AIR.

Свързани статии

Статистиката сочи, че при децата 16 до 18 години 30% пушат вейпове, 27% – традиционни цигари, а 20% пушат нагреваеми тютюневи изделия. От проучването става ясно, че при 65% от тези тийнейджъри поне един родител пуши. При 13 и 15-годишните статистиката е следната: 22% пушат вейпове, 10% пушат нагреваеми тютюневи изделия, при 55% от тях поне един родител пуши.

Вейповете са с най-различни аромати и свободно се предлагат навсякъде, без значение дали има никотин или не. Това е най-лошото. Таргетът са децата, те се съблазняват от опаковката, на тях им харесва да е вкусно и да мирише добре. Имаме още данни от статистиката, които не са обработени, но попитахме дали получават достатъчно информация в училище относно пушенето. Повечето отговарят с „Не“, поясни представителят на Фондация „Грижа за здравето“.

СЗО излезе със статистика, че 70% от младежите, които пушат, биха отказали цигарите, ако нямаха аромати и вкусове.

Традиционните цигари намаляват като употреба и те трябва да намерят нови клиенти, а децата са идеални, защото ти привикнеш ли в тийнейджърската възраст – после шансът да се откажеш е много малък. И те печелят клиенти доживот. Децата са изключително интелигентни, ние ги попитахме дали знаят, че вейповете са вредни, те казаха, че знаят, но споделят, че и родителите им пушат. А в магазина като кажат, че за мама и тате, лесно ги купуват“, добави д-р Пламена Стоименова.

Тя е категорична, че цената е основополагаща.

Когато говорим за цигари и нагреваеми тютюневи изделия, които съдържат тютюн и никотин, последиците са всички от тютюнопушенето, които ние си знаем – хронична обструктивна белодробна болест. Това е заболяването, което населението си е „спечелило“ благодарение на тютюневите изделия. Изключително смъртоносно заболяване, то е в топ 4. Рак на белия дроб също. Когато говорим за деца, е важно да споменем гъбички в устната кухина и лош дъх. Значителни увреждания на белия дроб“, коментира още експертът.

Гледайте целия разговор във видеото:

Коментирай