Стоматолог: Децата трябва да ходят на преглед 3-4 пъти на година

А възрастните два пъти в година

05.06.2024г. / 09 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нови данни показват, че близо 50% от прегледаните деца в градините показват проблеми с денталното здраве. У нас два пъти в годината зъболекари организират безплатни прегледи за най-малките.

Тази идея се зароди сред екипа на доктор Дамянов, че трябва да поощрим децата, които могат, учат и са нашето бъдеще. Затова проектът е под надслов „Здраво бъдеще“, с което искаме да поощрим и мотивираме децата, които виждаме, че ще дърпат държавата напред“, заяви стоматологът д-р Вероника Василева в ефира на „България сутрин“.

Тя поясни, че възрастните хора, които нямат оплаквания от дентални проблеми, трябва да ходят два пъти годишно на стоматолог за профилактичен преглед. При по-малките е необходимо те да посещават зъболекарския кабинет 3-4 пъти в годината.

Детските зъби са по-податливи за развитие на кариес. Хигиената не е оптимална и не е толкова ефективна, заради недобрата фина моторика на децата в тази възраст. Честите похапвания на сладки храни и напитки също са фактор“, разясни д-р Василева за Bulgaria ON AIR.

При децата кариесът е доста често срещано заболяване както в България, така и по света.

Интересно правило, което стоматологът отбеляза, е това, че между храненията и миенето на зъбите трябва да има интервал от 30 минути.

Свързани статии

Сладкото е нещо, което всички обичаме и не го ограничаваме за децата, но нашият екип препоръчва, когато поощряваме децата по някакъв повод, то да бъде с шоколад или чисти шоколадови изделия, а да не бъде с лепливи бонбони, близалки или сокове с лепкава консистенция“, подчерта д-р Василева.

Гостът посочи, че още от най-ранна детска възраст малчуганите трябва да влизат с родителите си в банята, за да се учат да имитират това, което правят възрастните.

Д-р Василева поясни, че грижата за детските зъби, дори и млечните такива, е изключително важна, тъй като проблеми с временните зъби могат да повлияят на цялостното здраве на устната кухина.

Гледайте целия разговор във видеото:

Коментирай