Как работи избелването на зъби у дома?

07.06.2024г. / 13 57ч.
Аз жената
Снимка: Pixabay.

Снимка: Pixabay.

Зъбите могат да развият два типа петна: вътрешни и външни. Вътрешните петна се появяват в естествените малки пори или пукнатини на зъбите ви. Те засягат дентина – слоят на зъба, който е непосредствено под твърдия, защитен слой емайл. Вътрешните петна се причиняват от определени медикаменти, инфекции, типично стареене, недостатъчни възстановявания (пломби) и травми. Избелващите агенти не могат да разградят някои от молекулите, отговорни за вътрешните петна на зъбите, особено тежките, тъмносиви петна.

Външните петна, както може би предполагате, са петна, които се появяват върху външния слой на зъбите. Ако обичате да пиете кафе, чай, газирани напитки и/или червено вино редовно, вероятно имате повече външни петна от някой, който пие предимно вода. Консумацията на определени ярко оцветени храни като боровинки, цвекло, къри и доматени сосове и използването на тютюневи продукти също затъмнява зъбите. Продуктите за избелване на зъби у дома като например марката crest могат да бъдат полезни при премахване на тези външни петна от зъбите ви.

Повечето продукти за избелване на зъби използват един от два химикала – водороден пероксид или карбамиден пероксид – като активен избелващ агент. Кислородните молекули в тези химикали взаимодействат с молекулите на обезцветения ви зъб. Докато молекулите на избелващия агент проникват в зъбите ви, те отслабват връзките на оцветените молекули, като постепенно ги премахват.

Тези два химикала не са много различни. Всъщност водородният пероксид се съдържа в карбамидния пероксид. Основната разлика между тези два химикала е, че водородният пероксид се разгражда по-бързо и има по-кратък срок на годност от карбамидния пероксид. Дентален специалист може да препоръча карбамиден пероксид за устройство за домашна употреба, което ще използвате за дълъг период от време.

Пастите за зъби са изключение от правилото за пероксида. Повечето пасти за зъби, рекламирани за избелване на зъби, не съдържат избелващ агент, а по-скоро абразиви като силициев диоксид, които механично премахват петна от емайловия слой на зъбите ви.

Докато процедурите за избелване на зъби вероятно се предлагат от вашия зъболекар, много хора се обръщат към продукти за избелване на зъби у дома като например избелващи ленти crest за удобство и достъпност. „Ако човек има здрави зъби и зъбна структура, продукт без рецепта може да работи,“ казва Робърт ДиПила, козметичен зъболекар в Детройт. „Въпреки това, за всеки с дентални проблеми, гингивит, чувствителност на зъбите или кариеси, продуктите без рецепта могат да влошат тези проблеми.“.

Коментирай