Снимка: istock
Ако се замислите, храните, които консумираме, особено плодовете и зеленчуците са обагрени в красиви и ярки цветове, които дължат на определени съединения, съдържащи се в тях. Зелени, жълти, лилави, червени, оранжеви... Да се храним цветно е здраве. Имате ли си любими червени храни? Те са богати на червени пигменти, наречени каротеноиди, антоцианини и бета-цианини, които имат антиоксидантни свойства, полезни за здравето.
Вижте някои от най-полезните червени храни, освен чушки, ягоди, червени боровинки, които да добавите в менюто си.
Нар
Освен че е сочен и вкусен, нарът ни осигурява множество антиоксиданти, като танини, антоцианини, аскорбинова киселина и флавоноиди, за които е известно, че предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.
Този плод действа противовъзпалително и се смята, че може да намали риска от развитието на различни заболявания. За консумацията на нар е известно, че е полезен при сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол и други.
Домати
Има много сортове вкусни домати, които можем да добавим във всекидневното си меню. Подобно на други червени плодове и зеленчуци, яркочервеното им оцветяване е резултат от съдържанието на каротеноида ликопен.
Той е мощен антиоксидант, който е полезен за здравето на сърцето, тъй като се смята, че може да го предпази от увреждане от свободните радикали, да намали риска от инсулт и инфаркт, да намали LDL холестерола и да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци.
Вишни
Освен черешите, вишните са друг любим червен плод, който е много полезен за нашето здраве, сочат западни изследвания. Те са богати на полифеноли и витамин С, които помагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания поради техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Вишните ни осигуряват и антоцианини. Това е друг антиоксидант, който се бори със сърдечните заболявания и поддържа здравето на мускулите и клетъчните структури, включително сърцето.
Червен боб
Обичате ли го? Бобовите растения са отличен източник на неразтворими и разтворими фибри, за които е доказано, че допринасят за понижаването на LDL холестерола, управляват нивата на кръвната захар и насърчават здравословно тегло. Високото съдържание на фибри в червения боб е полезно не само за сърцето, но и за доброто храносмилане.
Смята се, че редовната консумация на домати може да помогне за намаляването на риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.
Грейпфрут
Прекрасен плод за отслабване и елиминиране на излишните течности от организма. Грейпфрутът е богат на фибри. Западни изследвания показват също, че редовната консумация на грейпфрут може да помогне за регулиране на високото кръвно налягане и нивата на холестерола в кръвта, кръвната захар.
Освен това грейпфрутът е отличен източник на калий, който е важен за здравето на сърцето. Ниският прием на калий се свързва с повишено кръвно налягане и риск от инсулт.
Червен лук
Червеният лук получава своя ярък оттенък от група флавоноиди, известни като флавоноли и по-специално антоцианини. Известни са над 25 различни антоцианина от червения лук. Те са един от най-добрите източници на кверцетин, антиоксидант флавонол, за който е известно, че помага за поддържане на нормално кръвно налягане.
Също така, консумацията на червен лук ни осигурява полезният за сърцето фитохимикал алицин. За него е известно, че защитава сърдечносъдовата система, като повишава антиоксидантната активност.