6 полезни закуски за плажа

Пригответе си енергийни хапки

19.06.2024г. / 13 29ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

За да не съжалявате за пропуснатите моменти, използвайте лятото, за да се наслаждавате на вкусна, свежа и полезна храна. Наблегнете на пресните продукти и се опитайте да замените вредните изкушения на плажа с нещо също толкова вкусно, но и същевременно – питателно.

Почерпете вдъхновение и пригответе някоя от тези закуски, които можете да вземете със себе си, дори и на плажа или край басейна. Ето и какво можете да изберете:

Замразено грозде 

Проста, разхлаждаща закуска за горещите дни, замразеното грозде е сладко удоволствие. Поставете измито грозде във фризера вечерта преди плажа, а на сутринта го преместете в хладилника. Зрънцата грозде ще останат замразени с часове и можете лесно да им се насладите, ако внезапно се появи у вас желание за сладко на плажа.

Енергийни хапки 

Можете да приготвите перфектните енергийни хапки за похапване на плажа за минути. Всичко, от което се нуждаете, е кухненски робот за пасиране.

Смесете ½ чаша фъстъчено или бадемово масло с ¾ чаша овесени ядки и след това добавете 1 ½ супени лъжици мед, така че да се слепи и да има лек, сладък вкус. Добавете и суперхрани като ⅓ чаша смлени ленени семена, орехи или кокосови стърготини за още повече вкус и текстура. Оформете ги на малки топки и ги охладете за 15-30 минути, преди да опаковате плажната си чанта.

Закуска

Яйчена салата 

Това е богата на протеини и засищаща плажна закуска. За да си я приготвите, просто използвайте четири твърдо сварени яйца, нарежете ги, смесете ги с 2 супени лъжици майонеза, 1 чаена лъжичка горчица и малко лимонов сок, сол и черен пипер.

Поставете ги в контейнер за многократна употреба, като можете да разстелите салатата върху парче пълнозърнест препечен хляб или да използвате няколко пълнозърнести бисквити, за да загребвате и да се наслаждавате. Не забравяйте да я съхранявате охладена в хладилна чанта – яйцата и майонезата могат да се развалят бързо в летните жеги.

Гранола блокчета с розмарин 

За да си ги приготвите, ще ви трябват:

  • 2 чаши фини овесени ядки
  • 1 чаша слънчогледови семки
  • ½ чаша ленено семе
  • ½ чаша изсушени семена от нар
  • ⅓ чаша тиквени семки
  • ¼ чаша семена от чиа
  • ¼ чаша конопено семе
  • 3 супени лъжици кокосово масло
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжичка сух розмарин
  • 1 чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка сух риган
  • ½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер 
  • 2 чаши хладка вода 
  • сол

За тази рецепта ще ви трябва малко повече време, но пък си заслужава! В голяма купа комбинирайте всички съставки по ред. След като се поеме напълно, добавете щипка сол. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете да почине за 30 минути. Отстранете найлоновото фолио и разпределете сместа равномерно върху покрита с хартия за печене тава. Печете на 180 градуса. Поръсете отгоре леко с още сол и печете, докато блокчетата гранола се втвърдят напълно (за около 1 час и 45 минути до 2 часа). Прехвърлете листа върху дъска за рязане и отстранете хартията. Нарежете блокчетата на правоъгълници. Оставете блокчетата да изстинат напълно преди сервиране. Съхранявайте в херметически затворен контейнер до 1 седмица.

Свързани статии

Тайландска салата от диня

За нея ще ви трябват:

  • ¼ с. л. пресен сок от лайм 
  • 1 с. л. мента 
  • 1 ч. л. ситно настърган обелен джинджифил 
  • ½ глава лук, нарязана на ситно 
  • 1/2 люта чушка, тънко нарязана 
  • ½ ч. л. тънко нарязани пресни листа босилек
  • 6 ч. ч. парченца диня без семки или парченца пъпеш 
  • 2 зрели праскови, почистени от семките и нарязани
  • ½ ч. л. сухи печени фъстъци (натрошени) плюс още за сервиране 

В голяма купа разбийте сока от лайм, ментата и джинджифила. Разбъркайте лука, чилито и босилека. Добавете динята, прасковите и фъстъците и ги разбъркайте. Поръсете с още босилек и фъстъци и сервирайте веднага. По желание, сложете в контейнер за храна и хапнете веднага, след като отидете на плажа.

Хрупкав нахут с подправки в еърфрайър 

Ще ви трябват:

  • 1 консерва нахут (изплакнат и отцеден) 
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 2 ч. л. чили на прах 
  • 1/4 ч. л. сол 
  • ситно настъргана кора от лайм, за сервиране 

Изсушете много добре нахута с кухненска хартия. В средно голяма купа поставете нахута, олиото, чилито на прах и солта. Прехвърлете сместа от нахут в кошницата на уреда. Гответе на максимална топлина, докато зрънцата нахут станат хрупкави и златистокафяви (за около 10 до 14 минути). Сервирайте нахута топъл или със стайна температура. Отгоре настържете кора от лайм. По желание, вземете в подходяща купа за плажа и ще получите страхотен здравословен снакс.

Свързани статии

Коментирай