Сутрешни навици, които ни вредят

Добре ще е да ги премахнем от рутината си

20.06.2024г. / 05 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако денят не започне добре, има големи изгледи и да не продължи по положителен начин. За да предотвратим подобно стечение на нещата, можем да променим токсичните сутрешни навици, които ни вредят и да ги заменим с по-полезни. Ето няколко идеи кои са те.

Не си давате време за разсънване

Много хора, щом чуят алармата, скачат от леглото и трескаво започват да се подготвят за новия ден. А това е предпоставка за стрес от самото начало на деня и само ще ни навреди. Вместо това, предвидете си поне 4-5 минути, в които бавно да се разтягате и протягате в леглото.

Дайте си няколко минути, в които да преминете от събуждане към разсънване. Бързото изстрелване от леглото само създава допълнителен стрес, който се трупа ли, трупа през деня, та чак до вечерта. Достатъчно нерви и притеснения имате през деня, че да си прибавяте още.

Хващате се за телефона и скролвате из социалните мрежи

Още не сте си измили очите и зъбите, но вече знаете какво се случва в живота на поне 30 човека от приятелския ви списък, повечето от които всъщност не са ви приятели, а само познати донякъде.

Това е вреден навик, защото не сте се разсънили още, а вече се взирате в екрана, който взима голяма част от времето ви през деня. Не малка част от часовете ни минават именно в скролване из различните социални мрежи, затова не губете времето си с тях и сутринта.

Вместо да се хващате за телефона, медитирайте няколко минути, послушайте музика или пък правете упражнения. Със сигурност настроението ви ще се повиши, ако отделите тези минути за себе си, а не за воайорстване в социалните медии.

Мрънкате за проблемите си

Животът невинаги е лесен, а дори в голямата си част е труден и изпълнен с препятствия. Но ако започнем от сутринта да се вайкаме колко много проблеми имаме на главата, вместо да мислим в посока как да ги разрешим, това не ни помага.

Напротив, само задълбочава проблема и понижава настроението ни. А настроението, с което стартираме деня си е ключово за неговото протичане. Много по-голяма е вероятността вечерта да завърши добре, ако утрото е започнало с усмивка и благодарност, а не с хленчене.

Свързани статии

Пропускате закуската

Ако сте на режим тип фастинг и се храните само в определени интервали, тогава е разбираемо да пропускате закуската. В другите случаи обаче не е препоръчително да не закусвате, защото така рискувате на обяд да сте огладнели зверски и да преядете с не много здравословни храни.

„Гмурвате“ се в потока от новини

За съжаление, новинарският поток изобилства от негативна информация за различни събития. Повечето новини са изключително натоварващи и ако работата ви не е свързана с проследяване на новинарския поток, бих ви препоръчала да го избягвате, поне сутрин. Иначе рискувате да започнете деня си с куп лоши новини, от които определено няма да усетите задоволство, а дори обратното.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време