6 начина за почистване на порите

Опитайте с домашни маски

20.06.2024г. / 15 50ч.
Мария Василева
Опитайте с глинена маска.Снимка: iStock

Опитайте с глинена маска.Снимка: iStock

Замърсяванията на лицето могат да направят кожата ни да изглежда груба, суха и повехнала. Ето защо, ако искате да се погрижите за нея в домашни условия, изберете някоя от следните маски:

Маска с желатин и мляко 

Вземете по 1 супена лъжица от всеки продукт. Разтопете желатина според указанията и след това разбъркайте заедно с млякото, докато се разтвори напълно в подходяща за микровълнова купа. Поставете получената смес в микровълнова фурна за 5 до 10 секунди, оставете я да се охлади малко и тествайте температурата на ръката си (никога на лицето си). След това нанесете маската с четка върху кожата си, оставете да изсъхне за около 10 минути и почистете.

Свързани статии

Маска с белтък и лимонов сок 

Смесете 1 белтък и лъжица сок от лимон или лайм в купа. След това нанесете получената смес върху носа си или навсякъде, където имате черни точки. Вземете малко парче салфетка и внимателно я притиснете върху яйчения белтък, а след това намажете още малко яйчен белтък върху нея, за да я задържите на място. Оставете да изсъхне. Като алтернатива можете да изчакате 5 минути между слоевете яйчен белтък, без да използвате салфетка. Когато изсъхне напълно, отлепете маската бавно и след това отмийте с хладка вода.

Маска с мляко и мед 

Смесете по една супена лъжица от всеки продукт и го нанесете върху вашите черни точки. Оставете да се втвърди за 10 до 15 минути, след което бавно почистете с хладка вода.

Свързани статии

Глинена маска против черни точки 

Глината е чудесна съставка за борба с черните точки за извличане на замърсявания и отпушване на порите. За тази маска можете да използвате мароканска червена глина. Тя идва от Атласките планини в Мароко и е идеална за мазна и склонна към акне кожа. Ето как да си приготвите маска с нея: смесете 2 супени лъжици мароканска червена глина, 3 супени лъжици розова вода, 1 чаена лъжичка пасирано авокадо. Комбинирайте тези съставки, за да създадете паста. С помощта на чисти пръсти или четка нанесете маската върху Т-зоната или местата, склонни към акне. Веднага щом маската започне да изсветлява (признак, че е суха), изплакнете с топла вода. Избягвайте да използвате метална купа или лъжица за тази рецепта – вместо това използвайте стъклени или дървени инструменти, за да поддържате силата и ефективността на свойствата на глината.

Маска за черни точки с активен въглен 

Привличайки замърсяванията и бактериите към повърхността на кожата, ексфолиантите с активен въглен са фантастична рецепта за почистване на черни точки. Използвайте веднъж или два пъти седмично, за да се борите с черните точки и да изхвърлите замърсяванията от порите.

За да си приготвите маска, ще са ви необходими: 2 супени лъжици течен кастилски сапун без аромат; 1 супена лъжица масло от бадем (жожоба, кайсиеви ядки или витамин Е); 2 супени лъжици фино смляно брашно от кафяв или бял ориз; 1 супена лъжица сода бикарбонат; 2 супени лъжици активен въглен на прах. В малка купа разбъркайте кастилския сапун и маслото. Добавете оризовото брашно, содата за хляб и активния въглен на прах. Сместа може да шупне малко. Продължете да бъркате, докато стане гладка и кремообразна. Прехвърлете в херметически затворен контейнер и съхранявайте на хладно и сухо място. За да използвате, напръскайте лицето си с малко вода, така че да е влажно.

Вземете 1-2 чаени лъжички от скраба и нежно нанесете върху лицето с върховете на пръстите си с малки кръгови движения, като внимавате да избягвате зоната около очите. За да използвате скраба като маска, оставете го да престои върху лицето за няколко минути за допълнителни ползи за абсорбиране на маслото. Изплакнете с хладка вода и подсушете лицето си с потупване. Ако скрабът стане твърде сух, добавете малко вода или бадемово масло и разбъркайте отново, докато стане кремообразен.

Свързани статии

Маска за лице със зелен чай 

Тази маска се справя с акнето, свързано с мазната кожа. „Прекомерното производство на себум е свързано с разширяване на порите и е една от причините за акне“, това споделя Ребека Лий, основател на RemediesForMe.com. „EGCG (епигалокатехин галат), съдържащ се в зеления чай, инхибира ензима, намиращ се в мастните жлези, и намалява секрецията на себум, което е свързано с разширени пори.“ Ето и какво ще ви трябва, за да си направите маска със зелен чай: 1 супена лъжица зелен чай на прах; 1 супена лъжица мед; 1 чаена лъжичка лимонов сок; 1 чаена лъжичка захар. Смесете съставките. Нанесете пастата върху лицето си, като избягвате устата, очите и веждите. Масажирайте за 1 до 2 минути с бавни кръгови движения. Оставете да действа 10 до 15 минути, след което отмийте.

За оптимален успех опитайте да напарите лицето си, преди да използвате тези маски. Това ще помогне на порите да се отворят и ще подобри почистването им. След като пробвате тези домашни средства за черни точки, след това намажете порите си с малко лимонов сок, за да ги затворите. Не използвайте подобни маски твърде често, тъй като те ще изсушат кожата ви и ще накарат жлезите ви да произвеждат още повече мазнина.

Коментирай