Неочаквани алтернативни употреби на розовата вода

За какво още да я използвате

30.06.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Розовата вода има много възможни употреби. Снимка:istock

Розовата вода има много възможни употреби. Снимка:istock

Розовата вода е известна с прекрасните си свойства в козметиката и грижата за кожата. Тя дава невероятна свежест, хидратираност на кожата, дълбоко подхранване и сияен вид. Но всъщност розовата вода далеч надхвърля тези свои предназначения. Тя може да се използва по много различни, неочаквани и алтернативни начини. 

За какво можете да използвате розова вода? Ето някои от неочакваните алтернативни приложения, в които тя е полезна. 

Вместо вода за уста 

Розовата вода е напълно и изцяло натурален продукт. Ако искате да се придържате към здравословните дарове на природата и да ограничите употребата на фабрични продукти за грижа за устната кухина и венците, розовата вода е вашият избор. Жабуренето с нея оставя свеж дъх, потиска възпаленията във венците, предпазва от кариес и плака. 

За ароматизиране на дрехите при пране или в гардероба 

Розовата вода има превъзходни ароматизиращи качества благодарение на естествените ароматни молекули в състава ѝ. Можете да я добавяте към препарата за пране в пералнята, както и да опръсквате дрехите, прибрани в гардероба, за да ги ароматизирате и да ги предпазите от миризма на застояло. 

Свързани статии

За приготвяне на маски за лице 

Включването на розова вода към всяка маска за лице дава много ползи за кожата. Розовата вода има превъзходни хидратиращи, подхранващи, освежаващи и подмладяващи свойства. 

За готвене 

Може да се изненадате, но розовата вода може да се използва и в кухнята. Тя дава чудесен аромат и вкус на ястия с месо, салати, десерти и печива. 

Ароматерапия против  стрес 

Розовата вода има успокояващи свойства спрямо нервната система. Тя ускорява релаксацията, намалява тревожността и безпокойството. Може да се използва за напръскване на калъфката на възглавницата преди сън, да се приложи в различни кътчета на дома с помощта на дифузер или просто да се пръска по кожата, включително по слепоочията за най-добър ефект против стрес.  

Свързани статии

Коментирай