Растителни източници на калций, които топят мазнините

Как да ускорите отслабването и метаболизма си

29.06.2024г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Калций се набавя не само от млякото. Снимка: istock

Калций се набавя не само от млякото. Снимка: istock

Ако искате да отслабнете, можете да се обърнете към един ценен и полезен минерал в това отношение – калций. Може би не подозирате, че калцият притежава такива свойства, но е така. Освен че е важен и незаменим в образуването на костно вещество, подобряване на костната плътност и кръвосъсирването, калцият стимулира обмяната на веществата и топи мазнините по-бързо. Има някои растителни източници на калций, от които можете да си го набавите.

Сиренето и млечните продукти са известни като най-богати източници на калций. Те обаче са богати и на наситени мазнини, като това ги прави много калорични. 

Ето защо можете да се обърнете към някои растителни източници на калций, които имат завидни качества в топенето на мазнините. 

Кои са растителните източници на калций, топящи мазнините и помагащи в отслабването?

Къдраво зеле 

Къдравото зеле или още кейл е богат източник на калций. То е много бедно на калории и същевременно богато на фибри. Идеално е за вашата диета за отслабване. 

Сусамов тахан 

Сусамовият тахан е друг прекрасен източник на калций, който ще ви помогне да отслабнете. Включвайте по малко количество от него в менюто си, защото все пак е калоричен продукт. Достатъчни са ви само 1-2 лъжици тахан на ден, за да си доставите голяма част от дневната необходимост от калций на организма. Можете да добавяте и семена от сусам към различни ястия, печива, салати. 

Свързани статии

Бадеми 

Бадемите са една от най-полезните ядки. Те са богат източник на калций, полезни мазнини, фибри. Освен това са малко по-малко калорични от останалите ядки, което също е плюс за фигурата.

Спанак 

Спанакът е известен с богатото наличие на желязо. Той обаче съдържа и калций. Изключително беден на калории и същевременно невероятно богат на фибри и антиоксиданти, спанакът е един от най-добрите избори, които можете да направите за фигурата и здравето си. 

Броколи 

Като още един представител на семейство Кръстоцветни, както спанака, броколите са много богати на калций. И те по същия начин съдържат незначително количество калории. Богатството им на фибри и съвкупността им с калция ускоряват топенето на мазнините и улесняват отслабването.  

Свързани статии

Коментирай