10 храни, намаляващи риска от рак

Хапвайте ги редовно за повече здраве

06.07.2024г. / 14 06ч.
Илияна Николова
Хапвайте повече ананас. Снимка: istock

Хапвайте повече ананас. Снимка: istock

Ракът е едно от най-опасните и коварни заболявания. Развитието на ракови клетки зависи от много фактори. Начинът на живот и хранене е един от факторите наред с генетиката, външните влияния, вредните навици и пороци, възпалителните процеси в организма. Има различни храни, които могат да намалят риска от поява на рак.

Храната, която консумираме има огромно значение и ето защо е добре да обърнем поглед към някои особено полезни в тази посока храни. Те съдържат богата палитра най-вече от антиоксиданти, които имат мощни противоракови и противовъзпалителни свойства. Богати са още на витамини, минерали, фибри, полезни микро- и макроелементи. 

Кои са 10-те най-полезни храни, които намаляват риска от опасното заболяване?

1. Ананас.

Ананасът има особени ползи в борбата с рака. Той съдържа ензими, по-специално бромелаин, който има изразен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Бромелаинът намалява риска от рак, като стимулира нормалното делене и регенериране на клетките, включително на ДНК. Този процес е от голямо значение за превенцията на рак. 

2. Ябълки. 

Ябълките съдържат множество фибри и антиоксиданти. Не обелвайте кората им, защото именно в нея са концентрирани всички прекрасни борещи се с раковите клетки вещества. 

3. Ягоди. 

Ягодите са много полезни в борбата с рака заедно с останалите горски плодове, тъй като са много богати на антиоксиданти. Хапвайте ги често и без вина, защото са и сред най-бедните на захари плодове. Изключително богати на фибри, витамини и минерали, ягодите с техните мощни антиоксиданти са чудесен начин да ограничите риска от рак. 

4. Артишок. 

Артишокът е друг представител на растителното царство, който заслужава внимание тук. Богат на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и беден на мазнини, артишокът има страхотни ползи в борбата с образуването на ракови клетки. 

5. Домати. 

Доматите съдържат витамин С и ликопен. И двата елемента са мощни антиоксиданти, които взаимно усилват влиянието си върху клетките. Резултатът е по-нисък риск от рак. 

6. Нар. 

Нарът е също така завидно богат на антиоксиданти. Той има изразени противоракови свойства по отношение на рака на простатата, гърдата, дебелото черво, белия дроб. 

7. Киви. 

Кивито е един от най-богатите на витамин С плодове. И тъй като витамин С е и същевременно мощен антиоксидант, това прави кивито особено полезно в борбата с рака. 

Свързани статии

8. Фенел. 

Фенелът съдържа активното вещество анетол, което също е мощен антиоксидант. Редовната консумация на фенел допринася за по-нисък риск от рак, по-добро храносмилане, по-ниски нива на скрити тлеещи възпаления в тъканите, за по-силна имунна система. 

9. Черен пипер. 

Черният пипер присъства в почти всяко ястие и това е прекрасно, защото не само подобрява вкуса и аромата, но и дава ценни антиоксиданти на организма. Черният пипер има свойството да понижава риска от рак, а едновременно с това стимулира храносмилането и балансира кръвното налягане. 

10. Чесън. 

Чесънът често бива наричан естествен антибиотик заради активните си противовъзпалителни и антибактериални вещества. Но той се бори успешно и с образуването на ракови клетки – процес, водещ до ракови формации. Антибактериалните и противовъзпалителни вещества в чесъна имат голяма роля в потискането на процесите, водещи до образуване на тумори. 

Свързани статии

Коментирай