Грешки в храненето, които водят до висок холестерол

Какво може да повиши нивата на холестерола в кръвта

26.06.2024г. / 18 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Високият холестерол крие риск от сърдечносъдови заболявания. С течение на времето неконтролираните високи стойности на лошия холестерол водят до натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, втвърдяването им и затрудняването на проходимостта. Ограничаването на нормалното кръвообращение повишава риска от инсулт и инфаркт. 

Свикнали сме да смятаме, че само тлъстото месо повишава холестерола. Това обаче съвсем не е единственото, което причинява скок в стойностите на лошия холестерола 

Има някои грешки в храненето всеки ден, които водят до висок холестерол. Кои са те?

Не ядете риба 

Една от грешките в храненето, причиняващи предпоставка за висок холестерол е пропускането на рибата. Добре е тя да присъства 2-3 пъти седмично в менюто, защото съдържа огромно количество полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Именно тези полезни мазнини са ключът към борбата с високия холестерол. 

Изключвате всякакви мазнини от храненето 

Друга грешка е избягването на мазнините като цяло. Те са най-калоричният източник на енергия и като такъв често биват демонизирани и изключвани от храненето, подобно на въглехидратите. Някои хранителни режими са базирани именно на такава структура, премахваща мазнините от менюто. 

Това е грешка по няколко причини. Мазнините са незаменими за усвояването на някои витамини, сред които А, К, Е, D. Те са мастноразтворими и мазнините участват в тяхната абсорбция. Ненаситените мазнини са много важни и за балансирането на добрия и лошия холестерол. По тази причина е грешка да се изключват от храненето, защото това може да навреди на здравословния баланс в организма. 

Не консумирате млечни продукти 

Млечните продукти са най-богатият източник на калций, а този минерал има множество свойства. Едно от тях е контролът на лошия холестерол. Ако не страдате от лактозна непоносимост, не се лишавайте от млечните продукти. Хапвайте ги в малки количества, за да си доставите необходимите нива на калций. 

Свързани статии

Пиете алкохол 

Алкохолът е една от главните причини за висок холестерол. Свързваме го преди всичко с увреждане на черния дроб, но без да си даваме сметка за пълната картина. Алкохолът повишава чернодробните ензими, повишава лошия холестерол и причинява мастни натрупвания по тъканите на черния дроб. Състоянието се нарича стеатоза и с течение на времето може да доведе до трайни увреждания на функционалната тъкан на черния дроб, като крайният резултат е цироза. Цирозата е необратимо увреждане на черния дроб, което води до влошаване на функциите му. 

Не консумирате фибри 

Бедната на фибри диета също е една от причините за повишен лош холестерол. Фибрите имат свойството да балансират много показатели в организма, включително холестерола, кръвното налягане, кръвната захар. За контрол на всички тези показатели е добре фибрите да бъдат ежедневно включвани в храненето. 

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 3 месеца )
До: Добро утроВземете си Хуск от аптеката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Добро утро ( преди 3 месеца )
Къде мога да си купя фибри, моля?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар