5 начина, по които сами забавяте метаболизма си

Какво забавя обмяната на веществата

27.06.2024г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Може би прекалявате с протеините. Снимка: istock

Може би прекалявате с протеините. Снимка: istock

Бързият метаболизъм е мечта на всеки. Кой не копнее да яде каквото си иска и да се радва на слаба и стройна фигура! Но за съжаление бързият метаболизъм не е даденост, на която всеки се радва. На повечето хора се налага да полагат усилия, за да ускорят обмяната на веществата и да поддържат оптимално тегло. 

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно правите някои промени в храненето и начина си на живот. Но не всяка промяна е добър избор. В стремежа си да ускорите метаболизма си и да отслабнете всъщност можете да постигнете тъкмо обратното – забавяне на обмяната на веществата, което да попречи на постигането на резултатите. 

Кои са неподозираните причини за забавяне на метаболизма вследствие на грешки, които може би допускате?

Наблягате само на нискокалорични храни 

Вярно е, че за да отслабнете трябва да сте в калориен дефицит. Това предполага ограничаване на приема на калории. Но също така е вярно, че консумацията предимно на нискокалорични храни води до забавяне на метаболизма. Колкото по-малко калории подавате на тялото си, толкова по-дълбоко то изпада в режим на забавяне на метаболизма с цел запазване на енергия за базовите процеси в организма. 

Вместо това включвайте храни с повече калории, но които съдържат ценни макро- и микроелементи. Това са непреработени храни, съдържащи протеини, полезни мазнини, фибри. 

Не закусвате 

Закуската е известна, като най-полезното хранене за деня. Ако има хранене, което е добре да пропуснете или да ограничите до съвсем малка порция, това е вечерята. Но закуската е важна и незаменима, защото дава тласък на метаболизма, осигурява много енергия и стимулира по-нататъшното разграждане на мазнините през деня. 

Дехидратирани сте 

Ако не пиете достатъчно вода, това забавя метаболизма. Обмяната на веществата зависи пряко от оптималните количества вода в тялото. Затова е от ключово значение да се стараете да пиете по 2 литра вода на ден, за да се радвате на бърз метаболизъм и добри резултати в топенето на мазнините. 

Свързани статии

Замествате захарта с изкуствени подсладители 

Много хора правят грешката да заместят изцяло захарта с изкуствени подсладители. Ако прекалявате с тях, това може да забави резултатите ви в отслабването и да причини забавяне и в метаболитните процеси. Много хора грешат, като мислят, че могат да консумират всякакви лакомства и печива, щом са приготвени с подсладители. 

Не забравяйте, че любимите ви лакомства имат своя калориен товар без значение от какви здравословни храни са приготвени. Освен това изкуствените подсладители имат негативен ефект върху чревната флора, което допълнително забавя обмяната на веществата.  

Прекалявате с протеините 

Протеините са известен стимулатор на метаболизма. Колкото повече протеин се добавя към храненето, с толкова повече енергия разполага тялото за изгаряне на мазнини. В комбинация с редовни тренировки това гарантира успех. Но не и ако прекалявате с протеините.

Важно е храненето да е балансирано и с нито един макронутриент да не се прекалява, защото обилното количество протеини затормозява работата на бъбреците, черния дроб, червата. Крайният резултат е забавен и затруднен метаболизъм. 

Свързани статии

Коментирай