Хитри трикове за почистване на плака по зъбите

За красиви и бели зъби без жълти петна

26.06.2024г. / 16 13ч.
Илияна Николова
Всеки мечтае за красива усмивка. Снимка: istock

Всеки мечтае за красива усмивка. Снимка: istock

Бели зъби и красива усмивка е нещо, за което всеки мечтае. Един от най-честите проблеми, свързани с естетичното излъчване на усмивката е плаката. Тя се натрупва лесно по зъбите и понякога е трудна за премахване въпреки редовното четкане два пъти на ден, употребата на вода за уста и спазването на пълния набор от съвети в грижата на устната кухина. 

Посещенията при вашия стоматолог са важни за почистването на плаката и зъбния камък. Но има и някои домашни хитри трикове, които могат да ви помогнат регулярно да поддържате зъбите си бели, чисти и красиви. 

Кои са хитрите трикове за премахване на плаката по зъбите, от които да се възползвате?

Обелки от банан 

Не изхвърляйте обелките от банан, защото могат да са ви много полезни в това начинание. Втриването им в зъбите успешно премахва плаката и оставя невероятно усещане за свежест и чистота сякаш току-що се изчеткали зъбите с четка. 

Обелки от портокал 

Портокаловите кори също не са за изхвърляне. Втриването им в зъбите премахва плаката, подхранва емайла с витамини и създава бляскав ефект. Те имат и антибактериален ефект, който потиска растежа на бактериите, причиняващи лош дъх и възпаления на венците. 

Сода 

Содата за хляб е стар и познат метод за почистване на плака и зъбен камък. С нейна помощ можете да си направите разтвор за жабурене или пък да си направите паста за втриване.

Необходимо е само да капнете няколко капки вода към една чаена лъжица сода, така че да се получи паста. Втрийте я в зъбите с помощта на четката. 

Свързани статии

Алое вера 

Натуралният гел от алое вера е още един чудесен начин да почистите плаката. Можете да го втривате отново с четка за зъби или да си приготвите вода за уста за жабурене, като разтворите малко гел от алое вера в половин чаша вода. 

Кокосово масло 

Втрийте 1 чаена лъжица кокосово масло в зъбите с помощта на пръста си. Не е нужно маслото да е разтопено. Можете да го използвате в твърдо състояние. То ще се втечни от топлината на устната кухина. Изплакнете с вода след това. 

Листа от мента 

Друг хитър метод за почистване на зъбите от плаката е обтриването им с пресни листа мента. Те успешно премахват плаката и оцветяванията, като същевременно освежават лошия дъх. 

Свързани статии

Коментирай