Детокс на тялото след прием на антибиотици

Как да се прочистите след лечението с тежки медикаменти

26.06.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Наблегнете на горските плодове. Снимка: istock

Наблегнете на горските плодове. Снимка: istock

Антибиотиците са вид медикаменти, към които трябва да се обръщате само в случаи, в които лекарят ви е преценил, че се налага. След приема им обаче организмът и вътрешната флора се нуждаят от балансиране, за да се справят с агресивната атака срещу бактериите, причинили инфекцията. 

И тъй като приемът на антибиотици е предизвикателство за организма, наша задача е да му помогнем да се възстанови след този период на лечение. 

Как да детоксикирате тялото си след прием на антибиотици, така че да се възстановите по-бързо?

Вземете пробиотик 

Антибиотиците убиват лошите бактерии, но наред с тях страдат и добрите – онези, които са полезни за цялостната вътрешна флора и баланс в червата, лигавиците, белите дробове, устната кухина, вагиналната флора, имунната система. За да възстановите флората в тъканите, вземете подходящ пробиотик. 

Пийте повече вода и чай 

Течностите помагат за извеждане на токсините от тялото. Чайовете съдържат мощни антиоксиданти, които имат допълнителен положителен ефект в тази посока. Пийте повече вода и чайове за детокс на организма. 

Яжте повече ферментирали храни 

Киселото мляко, киселите краставички, киселото зеле, изобщо всичко, което е ферментирало съдържа полезни естествени пробиотични бактерии. Те помагат за възвръщането на баланса във флората във всички тъкани. Помагат и за по-бързото възстановяване на имунната система. 

Премахнете захарта, алкохола и преработените храни 

Всички тези храни и напитки влошават състоянието на флората в организма и причиняват възпаления. Тези процеси ще затруднят и без това изтощения от антибиотичното лечение организъм. За да се детоксикирате и да намалите възпаленията в тъканите, както и да върнете баланса във флората по-бързо, ограничете захарта и готовите преработени храни. Избягвайте алкохол. 

Свързани статии

Яжте повече зеленчуци 

Пресните зеленчуци имат особено изразен детокс ефект. Те са много богати на фибри, витамини, минерали, вода, които вкупом извеждат токсините от тялото и подпомагат възстановяването на чревната флора след антибиотик. 

Наблегнете на горските плодове 

Горските плодове са известни с бедното наличие на захари и огромното богатство на антиоксиданти. Тези противовъзпалителни вещества спомагат детокса на тялото, връщат баланса в клетките и тъканите, намаляват възпаленията, а фибрите в тях стимулират размножаването на полезните бактерии, пострадали след антибиотика. 

Свързани статии

Коментирай