3 полезни междинни закуски за всеки ден

Защо е важно да внимавате какво хапвате между храненията

25.06.2024г. / 12 29ч.
Илияна Николова
Опитайте ябълка с фъстъчено масло. Снимка: istock

Опитайте ябълка с фъстъчено масло. Снимка: istock

Междинните закуски са важна част от здравословното хранене и тренировъчния режим. Те дават енергия, ценни хранителни вещества, стимулиращи разграждането на мазнините, метаболизма, изграждането на мускулна маса. 

Много е важно междинните закуски да бъдат съобразени с общия калориен прием, така че те да не ви натоварят прекалено и да провалят усилията ви в постигането на мечтаната фигура и стегнатата мускулатура. 

Затова междинни закуски от тесто, захар, преработени готови храни са лош избор. Освен че са калорични и наситени с куп нездравословни вещества, сол, рафинирани продукти, те не ви носят и никаква енергия. Скоро след хапването им ще се отново гладни. Така попадате в омагьосания кръг на неусетния прием на излишни калории без никаква реална стойност за организма. 

За да избегнете всичко това, вижте 3 прекрасни идеи за полезни междинни закуски, пълни с енергия и ценни хранителни елементи. 

Фъстъчено масло с ябълки 

Нарежете една ябълка на колелца. Намажете всяко колелце с малко  фъстъчено масло. Тази прекрасна междинна закуска не само ще ви засити за часове, но ще достави на организма ви енергия, витамини от група В, фибри, магнезий, здравословни мазнини. 

Свързани статии

Скир с горски плодове или банан

Скирът е вид исландско кисело мляко, което по съдържание на калории не се отличава от нашето традиционно кисело мляко. Приблизително съдържат по 62 до 64 калории на 100 грама. Онова, което отличава скира от киселото мляко обаче е по-високият му състав на протеини и по-бедното наличие на мазнини. Това го прави отличен избор за трениращи и активно спортуващи хора, които се опитват да поддържат фигурата и мускулите си. Добавете към него половин банан или щедра шепа горски плодове. Те ще донесат невероятни антиоксиданти, минерали, витамини, фибри, калий към междинната ви закуска. 

Свързани статии

Извара с краставици и черен пипер 

Тази прекрасна комбинация ще ви донесе енергия, протеини, антиоксиданти, добри количества вода, минерали, витамини. Черният пипер има свойството да ускорява метаболизма, краставицата е богата на вода, минерали, витамини и фибри, а изварата е прекрасен източник на протеини. Освен това е и по-нискокалорична от сирената и кашкавалите.  

Свързани статии

Коментирай