Ядките са с нисък гликемичен индекс. Снимка: istock
Все по-често се говори за режими за хранене, които включват храни с нисък гликемичен индекс. Този тип храни са подходящи както за хора, които искат да отслабнат, така и за хора с диабет. Диетата с храни с нисък до среден гликемичен индекс се състои в това, че ограничава приема на прости и рафинирани въглехидрати и захари. Това може да помогне едновременно в контрола на кръвната захар и теглото.
Нискогликемичният режим на хранене е препоръчван на страдащи от диабет, затлъстяване, предиабет, инсулинова резистентност, болести на кръвоносната система.
Пиле, говеждо, риба и яйца са от храните с много нисък, почти нулев гликемичен индекс, което ги прави много подходящи за хора с проблемно тегло или с диабет.
Богатите на протеини храни забавят храносмилателните процеси, което допринася да се чувстваме по-сити. Освен това този тип храни забавят усвояването на захар в кръвта, което е важно за хората с диабет.
Зеле, гъби, лук, броколи, маруля са сред храните, които са бедни на въглехидрати и богати на фибри. Също както протеините, фрибрите забавят храносмилането и абсорбирането на захар в кръвоносната система. Това ги прави много подходящи за режима на хранене на хора с диабет или пък с наднормено тегло, с проблеми със сърдечносъдовата система също.
Някои ядки и семена са изключително богати на растителни протеини и фибри. А те от своя страна забавят усвояването на захар в кръвта и това ги прави идеални за консумация от хора с диабет.
Повечето ядки, които са с нисък гликемичен индекс са: макадамия, бадеми, пекан, фъстъци и лешници.
Интересното при бобовите храни е, че те са високо съдържание на въглехидрати, но пък с нисък гликемичен индекс. Освен това повечето от тях са богати на растителни протеини и фибри. Ето кои са най-подходящите за диета с нисък гликемичен индекс:
Не всички плодове са с нисък гликемичен индекс, но има и такива. Те са от храните, които спомагат да се поддържат нивата на кръвна захар, без резки пикове. Ето кои плодове са с нисък гликемичен индекс: