Как да се предпазите от лунички през лятото?

Печете се умерено

01.07.2024г. / 16 06ч.
Мария Василева
Не излизайте без слънцезащитен крем. Снимка: istock

Не излизайте без слънцезащитен крем. Снимка: istock

Като деца едва ли сте им обръщали достатъчно внимание, но към днешна дата със сигурност не ги искате по кожата си и може би търсите всевъзможни начини да се отървете от тях или да възпретятствате появата им. Луничките са видим знак, че кожата се опитва да се предпази от вредните UV лъчи на слънцето. Те се образуват, когато се произвежда меланин – кафява пигментация, която прави кожата, след като е била на открито за продължителни периоди.

Кой е изложен на риск?

Луничките могат да се появят при мъже и жени на всяка възраст и с всякакъв цвят на кожата. Хората със светла кожа обаче са изложени на по-голям риск от лунички, предизвикани от слънцето, а петната ще бъдат по-забележими при тях. Този цвят на кожата също е изложен на повишен риск от слънчеви изгаряния и рак на кожата, така че всичко, което правите, за да предпазите кожата си от лунички, също ще ви помогне да намалите и тези рискове. Кои са най-добри съвети за превенция?

Търсете сянка 

Стойте на сянка винаги, когато можете, особено в средата на деня, когато UV-лъчите са най-силни. Дори само редовната почивка на сянка през тези дълги дни на открито ще промени риска от увреждане от слънцето. 

Охладете се 

Когато температурата на кожата започне да се повишава, това прави производството на меланин още по-активно. Охладете се това лято, като съхранявате продуктите за грижа за кожата в хладилника. Когато ги прилагате, те ще действат като естествен охлаждащ агент за кожата, като поддържат вас и кожата ви при по-комфортна температура. 

Свързани статии

Никога не излизайте без слънцезащитен крем

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем е задължително; не само през лятото, но и през цялата година. През по-горещите месеци от сезона трябва да сте още по-бдителни относно покритието и повторното нанасяне на слънцезащитния крем, особено ако сте на открито за продължителни периоди от време. 

Винаги носете шапка 

Носете шапка с широка периферия навън, за да запазите лицето си на сянка дори през най-ярките периоди на деня. Този превантивен съвет също така ще защити и скалпа ви, който може да бъде уязвим от сериозни болести като рак на кожата.

Избягвайте „естествения“ тен 

Почерняването може да изглежда като естествен процес, но тенът представлява увреждане на кожата и повишен риск от рак на кожата. Солариумите пораждат същия риск, така че е най-добре да ги избягвате напълно. Ако искате здравословен блясък за кожата си през сезона, изберете някое от многото добри козметични решения за придобиване на тен без слънце. 

Опитайте процедура за премахване на лунички 

Може би вече имате няколко лунички от предишен летен сезон и не искате да рискувате тези петна да се умножат тази година. Можете да кажете сбогом на настоящите кафяви петна с IPL процедура за фотоподмладяване. Тази процедура използва интензивни светлинни импулси за насочване към меланина, елиминирайки пигментацията, за да създаде по-ясен тен. IPL процедурите се извършват за по-малко от един час и са относително удобни без необходимост от анестезия. Винаги съобразявайте тези процедури с излагането на слънце и задължително се консултирайте със специалист. 

Свързани статии

Коментирай