Как да се потите по-малко през лятото?

Нанесете антиперспирант през нощта 

01.07.2024г. / 12 22ч.
Мария Василева
Носете дишащо облекло, за да избегнете прегряване. Снимка: istock

Носете дишащо облекло, за да избегнете прегряване. Снимка: istock

Със сигурност през лятото искате да носите любимите си дрехи, но може би изпитвате известен дискомфорт. Прекомерното потене може да попречи на настроението ви и да ви постави в доста неприятни ситуации. Как да се потите по-малко през лятото?

Нанесете антиперспирант през нощта 

Може би си мислите, че дезодорантите и антиперспирантите са едни и същи, но те всъщност имат различни приложения. Дезодорантите са само аромати, докато антиперспирантите се използват за намаляване на изпотяването. Последните съдържат съставка, която образува нещо като „запушалка“ в потните жлези. Антиперспирантът (с или без аромат) трябва да се прилага през нощта, когато отделянето на пот е най-ниско, така че по този начин той има най-голм шанс действително да блокира образуването на пот след това. 

Опитайте обезкосмяване с лазер 

Лазерите могат да бъдат ефективно средство срещу лятното изпотяване. Много дами, които са се подложили на лазерно премахване на окосмяването споделят за значително намаляване на изпотяването на подмишниците. Терапията е почти безболезнена и може да се извършва дори през лятото. 

Носете дишащо облекло, за да избегнете прегряване 

Може да изглежда очевидно, но един от най-лесните начини да не се изпотите през лятото е да останете на хладно. Тъй като потта се причинява от топлина, най-лесният начин да избегнете изпотяването е да избегнете и прегряването. Това включва носенето на леки, дишащи дрехи, както и сенчеста и климатизирана среда.

Потърсете тъкани, които насърчават въздушния поток, като памук, лен или подобни материи и избягвайте тъкани като найлон или полиестер. Оставете краката си да дишат също; по-хладните крака могат ефективно да понижат общата ви телесна температура, така че избягвайте дебели чорапи и обемисти обувки през топлите месеци. 

Свързани статии

Останете в прохладна среда 

Изпотяването е естественият механизъм за охлаждане на тялото, така че оставането на хладно може да помогне за намаляване на нуждата от потене. При горещи условия седенето под вентилатор или спуснати щори и завеси през деня може да предотврати прегряване. Добра идея е да останете на сенчесто място, когато сте на открито на слънце. Използването на ръчен вентилатор или ветрило също може да помогне.

Намалете стреса 

Потните жлези се задействат от нерви, чувствителни към хормони, емоции и други стресови фактори. По време на стресови ситуации температурата на тялото ви се повишава, активирайки потните жлези, което води до изпотяване при стрес. За да предотвратите потта от стрес, трябва да управлявате нивата си на стрес чрез упражнения за дълбоко дишане, слушане на музика или пък разговор или чат с любим човек или приятел. 

Винаги носете мокри кърпички 

Потта понякога е придружена от миризма, защото взаимодейства с бактериите по кожата ви. Лошите миризми се влошават, когато потта се остави на хладно влажно място за продължителен период от време, тъй като миризмите се произвеждат, когато влагата реагира на бактериите по кожата. Ако се изпотявате и искате да възпрепятстване появата на неприятни миризми, не забравяйте да вземете мокра кърпичка или влажна хартиена кърпа и да почистите бързо под мишниците си и след това да ги подсушите. 

Носете абсорбиращи подложки против изпотяване

Подобни абсорбиращи подложки са самозалепващи и супер тънки. Изработени са от естествени материали, като някои от тях съдържат Алое вера и не подтискат потенето. Те предпазват кожата от раздразнението и топлината. Сигурно защитават дрехите ви от петна, мирис и захабяване. 

Свързани статии

Коментирай