Суперхрани за здрави кожа, коса и нокти

Правят ни по-красиви

12.07.2024г. / 14 26ч.
Илияна Николова
Кои храни са невероятно полезни за красотата ни? Снимка: istock

Кои храни са невероятно полезни за красотата ни? Снимка: istock

Здравето и красотата на ноктите, кожата и косата  ви трябва да се подхранват не само отвън, но и отвътре. Храните, които избирате за ежедневното си меню са от огромно значение за състоянието на ноктите, косата и кожата ви, защото в тях се крият важни и незаменими хранителни вещества.  Ако искате силни, здрави, бляскави и жизнени нокти и коса, както и млада, гладка и добре подхранена кожа без бръчки, вижте с кои суперхрани е добре да се храните всеки ден. 

Риба

Рибата е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Те са подхранващ и хидратиращ фактор за косата, кожата и ноктите. Изграждат техните структури и възвръщат свежия им и здрав вид.

Наблегнете на по-мазните риби в менюто си, като пъстърва, сьомга, херинга, скумрия, сардини. Те се славят като най-богатите на омега-3 риби.

Едамаме 

Едамаме е много богат избор за вашите нокти, коса и кожа, защото съдържа изобилие от растителни протеини и цистеин. Той е аминокиселина, която е необходима за синтеза на кератин, изграждат косъма и ноктите. Част от състава е и на кожата, така че едамаме е добър хранителен източник на тези ценни вещества. 

Яйца 

Яйцата са невероятен източник на протеини, холин, витамини, минерали, калций, витамини от група В. Този фантастичен коктейл от вещества подхранват кожата, косата и ноктите отвътре, като ги правят здрави, жизнени, бляскави.

Биотинът в яйцата е много ценен елемент за косата и ноктите, който не само подхранва и заздравява, но и стимулира растежа. 

Кашу и бадеми 

Кашуто и бадемите са много богати на цинк ядки. Цинкът е от огромно значение за здравината на кожата и косъма. Освен това този минерал е незаменим и за имунната система, което е още една причина да хапвате кашу и бадеми всеки ден. 

Свързани статии

Сладки картофи 

Сладките картофи съдържат изобилие от бета-каротин. При метаболизирането му в организма той се разпада до витамин А, който е изключително важен за косата, кожата и ноктите. Бета-каротинът е антиоксидант, който потиска възпаленията, участва в изграждането и регенерацията на клетките, предпазва от дегенерации. 

Спанак 

Спанакът е също така богат на витамин А. Той съдържа и желязо, фолиева киселина, витамин С. Тази прекрасна комбинация съдейства за синтеза и усвояването на колаген – важен за доброто състояние на кожата.

Здравите нокти и коса също зависят от доброто количество желязо и витамин С, което е още една причина да хапвате спанак колкото се може по-често. 

Свързани статии

Коментирай