Признаци, че злоупотребявате с козметични продукти

По какво личи, че трябва да ограничите продуктите върху кожата

05.07.2024г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Как да познаете, че прекалявате с някои продукти? Снимка: istock

Как да познаете, че прекалявате с някои продукти? Снимка: istock

Козметиката е нещо, което всяка жена употребява в различна степен. Някои дами предпочитат да залагат на минимално количество козметични продукти, докато други смятат, че колкото повече продукти използват в рутината си, толкова повече си гарантират  млада, здрава и сияеща кожа

Това обаче не е съвсем така. Погрешното схващане, че трябва да използвате цял списък с продукти за красива кожа може да ви доведе до тъкмо обратния ефект. Злоупотребата с козметичните продукти може да предизвика различни смущения в естествените процеси в кожата, като това да я направи вяла, крехка, с нездравословен вид и дори по-податлива на раздразнения и ранна поява на бръчки. 

Кои са грешките, които може би допускате? Кои са признаците, че злоупотребявате с козметичните продукти и използвате твърде много от тях?

Кожни раздразнения и оплаквания 

Един от най-явните признаци, че злоупотребявате с козметичните продукти и прекалявате с прилагането на голям брой от тях е кожното раздразнение в различни форми. Ако са се появили оплаквания, като сърбеж, зачервяване, усещане за опъване, лющене, дребни обриви, това може да е именно заради многото разнообразни козметични продукти, прилагани последователно върху кожата всеки ден. Ограничете бройката до минимум продукти, от които кожата ви наистина има нужда. 

Не съобразявате рутината със сезона 

Много е важно да променяте рутината си за красота в зависимост от сезона. Не всеки продукт и не всяка последователност на прилагане на козметиката важи през цялата година. Ако едни продукти са подходящи за прилагане през зимния сезон, това автоматично трябва да ви накара да се замислите дали е добре да ги прилагате и през лятото, особено през деня, когато кожата ви е постоянно огряна от слънцето. Внимателно осмислете рутината си, за да предпазите кожата си от вредни влияния, предизвикани от активните съставки на козметичните продукти през конкретния сезон.

Свързани статии

Не обръщате внимание на активните съставки 

Споменахме активните съставки на козметичните продукти и е добре наистина да се спрете на тях, да им обръщате сериозно внимание и да съобразявате прилагането на продукти спрямо тях. В някои козметични продукти против бръчки или акне се съдържат ретиноиди и ретинолови съединения, киселини и други сериозни активни съставки, стимулиращи и забързващи обмена на кожни клетки. С тях трябва да се внимава и да се прилагате много стриктно според указанията, както и да не се прекалява с още много други продукти, за да не се предизвикат сериозни кожни проблеми и раздразнения. 

Кожата ви е опъната, блести, но не произвежда себум 

Някои типове кожа са наистина сухи и не произвеждат почти никакъв себум. Сухата кожа се нуждае от дълбоко хидратиране и овлажняване. Но ако имате нормална, смесена или мазна кожа, а в някакъв момент сте забелязали, че тя лъщи, блести, но определено не е мазна и не отделя себум, значи е твърде пресушена. Прекалили сте с ексфолиращите съставки или броя пилинги на седмица.

Ограничете употребата на козметични продукти и направете рутината си по-малко агресивна. Подарете на кожата си дълбока хидратация и овлажняваща грижа, за да се възстанови. 

Свързани статии

Коментирай
Свободно време