Неща, които да не правите, ако имате мазна кожа

Влошават състоянието й

01.07.2024г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Грижа за мазната кожа. Снимка: istock

Грижа за мазната кожа. Снимка: istock

Мазната кожа е предизвикателна за поддържане. Повишената секреция на себум причинява не само неприятно лъщене, но е и предпоставка за запушване на порите, поява на черни точки, акнетични възпаления. Омазняването създава неприятни условия за проблемна кожа, с която трябва да се справяте всеки ден. 

За да успеете да поддържате правилно състоянието на мазната си кожа, така че да я предпазите от задълбочаване на проблемите, свързани с повишената секреция на себум, има неща, които не трябва да правите. Ако ги избягвате ще успеете да намалите зачервяването, лъщенето, възпаленията и определено ще потиснете условията за развитие на бактерии и последващите от тях проблеми. 

Кои са нещата, които да не правите, ако имате мазна кожа?

Не злоупотребявайте с измиването 

Ако имате мазна кожа е разбираемо да искате да я миете или поне да я изплаквате по няколко пъти на ден, за да премахнете неприятното утежняващо усещане за лъщене и полепнал себум по лицето си. Важно е обаче да се въздържате от често измиване, още повече с агресивни изсушаващи продукти. Тези навици имат тъкмо обратния ефект. Мазната кожа секретира още повече себум, ако е пресушена и премита с агресивни продукти. 

Не прекалявайте с ексфолирането 

Мазната кожа е добре да бъде редовно ексфолирана, за да се премахнат качествено остатъците от мъртви клетки, себум, пот, бактерии, нечистотии, запушващи порите. Но също така е важно с ексфолирането да не се прекалява, защото отново това може да има обратен ефект. Прекаляването с пилингите и ексфолиращите продукти пресушава кожата, прави я податлива на раздразнения, възпаления, създава условия за повишаване на секрецията на себум, като защитна реакция на кожата против пресушаване. 

Избягвайте да пипате лицето си често с ръце 

Ако имате мазна кожа, вероятно имате и навика да плъзвате длани по лицето и челото си, за да премахнете лъщенето, което понижава самочувствието ви. Този навик е особено вреден за кожата, защото повишава още повече риска от бактериални инфекции, запушване на порите, акне. Това е така, защото по ръцете и дланите ви също има бактерии, които пренасяте върху лицето си. А мазната кожа по него подарява прекрасни условия за размножаване на тези бактерии. 

Свързани статии

Избягвайте козметика или грим, съдържащ масла 

Мазната ви кожа се нуждае от хидратиране, за да е балансирана. Това е факт и пренебрегването на хидратацията е грешка, която е добре да не допускате. Но когато избирате козметични продукти или грим за мазната си кожа, имайте предвид те да не съдържат добавени масла. Маслата идват в повече за мазната кожа, повишават лъщенето и запушват порите. Вместо това избирайте леки текстури с гелообразна или олекотена структура в чийто състав изрично е упоменато, че не съдържат добавени масла.  

Внимателно подбирайте слънцезащитата 

Не всеки продукт за слънцезащита е подходящ за мазна кожа. Повечето слънцезащитни продукти имат утежняващ ефект за кожата, имат плътна структура и създават предпоставка за запушване. Избирайте внимателно съставките в слънцезащитата за мазната ви кожа, като избягвате добавените масла. Насочете се към леките текстури на специално разработените за мазна кожа слънцезащитни продукти. 

Коментирай