Храни, които увреждат кожата и предизвикват бръчки

Защо трябва да ги избягвате, ако искате млада и красива кожа

03.07.2024г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Някои храни състаряват кожата преждевременно. Снимка: istock

Някои храни състаряват кожата преждевременно. Снимка: istock

Всяка жена иска да се радва на красива и млада кожа колкото се може по-дълго. Затова и на помощ идват антистареещите козметични продукти, които е добре да се използват максимално рано, за да може кожата да получи всички вещества, от които се нуждае още преди бръчките да са започнали да се появяват. 

Но не трябва да пренебрегваме и храната, която консумираме. Тя е от първостепенно значение не само за цялостното ни здраве, но и за състоянието на кожата. Както има храни, които са полезни за кожата, защото ѝ дават нужните хранителни вещества за доброто ѝ състояния, така има и храни, които я увреждат и състаряват. 

Кои са храните, които увреждат кожата и предизвикват поява на бръчки?

Захар 

Захарта във всичките ѝ рафинирани форми е нещо, което със сигурност трябва да избягвате максимално. Добавените захари повишават не само риска от диабет и ви карат да напълнявате, но са в основата на редица възпалителни процеси в тъканите, включително в тези на кожата.

Тлеещите възпаления са много сериозна предпоставка за ранна поява на бръчки и ускоряване на стареенето на кожата. Изводът тук е, че откъдето и да го погледнете, захарта е вредна във всеки смисъл и е добре да се избягва. 

Преработени храни, съдържащи модифицирани съставки 

Най-добре за кожата би било, ако се храните с продукти, с които сами сте приготвили ястията си. Така ще сте сигурни какво точно съдържат. За разлика от тях всички преработени, готови и полуготови пакетирани храни са сред най-лошите избори за кожата и здравето. В тях се съдържат редица модифицирани съставки, сол, захари, глюкоза, наситени и трансмазнини, които вкупом вредят на кожата, състаряват я и определено предизвикват здравословни проблеми. 

Млечни продукти 

Млечните продукти са сред възпалителните храни, които могат да състарят кожата и да предизвикат ранна поява на бръчки. Лактозата в тях е един от скритите причинители на възпаления в кожата, които са предпоставка за влошаване на състоянието ѝ, тъй като пречат на нормалния синтез и усвояване на колагена. Млечните храни могат да са пречка и заради богатото наличие на мазнини и сол в състава си, което допълнително влияе негативно върху кожата. 

Свързани статии

Злоупотреба с кафето

Ако обичате да пиете кафе по няколко чаши на ден, трябва да знаете, че това е лош навик за вашата кожа. Кофеинът в големи количество също причинява възпаления и бръчки по кожата, пречейки на нормалното усвояване на колаген.

Кофеинът може да направи кожата по-податлива на проблеми, изтънявайки горния ѝ слой клетки. Ако обичате да пиете кафе е добре да пиете и повече вода, за да заместите изгубените течности, тъй като кофеинът е силен диуретик. А дехидратираната кожа е далеч по-податлива на бръчки. 

Морска храна 

Рибата и морските дарове са полезни, но в малки количества. Ако ги консумирате в изобилие и то всеки ден трябва да имате предвид високото им съдържание на йод и живак. Тези елементи имат възпалително и дори токсично действие във високи нива, което уврежда кожата, предизвиква възпаления, акне, поява на бръчки. 

Свързани статии

Коментирай