Видове кълнове и техните ползи за здравето

Вкусни и полезни

08.07.2024г. / 07 41ч.
Михаела Лазарова
Кълновете са вкуска и полезна храна.Снимка: istock

Кълновете са вкуска и полезна храна.Снимка: istock

Обичате ли да консумирате кълнове? Те са част от азиатската кухня, но ни харесва да ги добавяме към любимите ни ястия, смутита, супи. Кълнове можем да закупи или да отгледаме сами. 

Разнообразието им е богато, а с това и техните вкусове. Смята се, че процесът на покълване на семена, които могат да се ползват за тази цел,  увеличава хранителната им стойност. 

Вижте кои са едни от най-полезните кълнове за нашето здраве. 

Кълнове от леща - основен източник на протеин

Като цяло всички видове кълнове съдържат голямо количество протеини, но според кълновете от леща са смятани, като най-богатите. Те са чудесна добавка към менюто ви, ако искате да поддържате здравословно тегло, ако сте веган, вегетарианец. Кълновете от леща имат и ниско съдържание на калории. Покълналата леща също е богата на тиамин, манган, мед, желязо и витамин С. 

Свързани статии

Кълнове от люцерна – за здрави кости 

Тези вкусни и полезни кълнове са един от най-добрите източници на минерали на растителна основа за изграждане на костите. Кълновете от люцерна съдържат калций и магнезий. Те също така съдържат голяма доза калий, който е основен елемент за здравето на мускулите. Кълновете са чудесна добавка към салати, сандвичи. 

Кълнове от репички – полезни за черния дроб 

Покълналите семена от репички определено са сред видовете кълнове, за които се смята, че подпомагат отстраняването на билирубина. Според специалисти, консумацията им е полезна за хората, страдащи от жълтеница или нейните последици.

Кълновете от репички като цяло помагат за подобряване на функцията на черния дроб и жлъчния мехур. Те също така е известно, че допринасят за намаляване на риска от образуване на камъни в жлъчката. Полезна храна са и за жени в менопауза. 

Свързани статии

Кълнове от броколи – намаляват риска от рак 

През последното десетилетие редица западни лаборатории и изследователски центрове започнаха да изучават уникалните химични съединения, открити в семената на броколите, както и техния ефект върху раковите клетки. 

Кълновете от броколи се смята, че съдържат големи количества глюкорафанин. Това е елемент, за който е доказано, че повишава устойчивостта на организма към агенти, причиняващи рак.

Свързани статии

Кълнове от боб мунг

Имат малко калории. Съдържат въглехидрати, протеини, фолат, витамин С и желязо. Въпреки че бобът мунг е питателен, покълването подобрява полезността му за здравето. Тези кълнове са с високо съдържание на антиоксиданти.

Според западни изследвания консумацията на кълнове от боб мунг може да подпомогне срещу увреждането на свободните радикали. Могат да се консумират сурови или да се добавят при приготвянето на ястия. 

Кълнове от грах

Както знаем на вкус грахът е леко сладък. Неговите кълнове също биха могли да имат такъв вкус. Независимо дали става въпрос за зелен или жълт грах, кълновете от двата вида са вкусни и полезни. 

Граховите кълнове имат малко повече калории. Също така са богати на протеини и въглехидрати, но имат ниско съдържание на мазнини. Покълналият грах е по-богат на витамин В9 или фолиева киселина в сравнения с други видове кълнове. 

Свързани статии

Коментирай