Пилешко месо с песто е нискокалорична идея за вечеря. Снимка: istock
Ако искате да запазите фигурата си през лятото, изберете по-лека вечеря. Ето и няколко предложения за нискокалорични рецепти, между които можете да изберете:
Сложете пилешките гърди върху дъска и покрийте с парче фолио или хартия за печене. Намачкайте ги с точилка, докато станат по-плоски. Сложете ги в купа, добавете лимоновата кора и сока, листата мащерка, 1 с.л. зехтин, щипка сол и много черен пипер. Обърнете пилето в маринатата и оставете да се маринова покрито в хладилника за 5 минути. Загрейте голям грил тиган на средно висока температура. Сложете пилето върху върху неги и печете по 5-6 минути от всяка страна.
Сложете тиквичките, чушката и доматите в чиста купа с останалият зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Прехвърлете пилето в чиния и оставете да почине. Добавете зеленчуците към грила и гответе за 2-3 минути от всяка страна или докато леко се овъглят и омекнат. Върнете в купата за смесване, добавете пестото и руколата и разбъркайте леко.
Разпределете между две чинии. Нарежете пилешкото месо на дебели филийки и го сложете отгоре. Полейте с останалия сок и допълнителна капка зехтин, ако желаете.
Всяка порция осигурява: 400 калории, 40,5 г протеин, 10 г въглехидрати (от които 8,5 г захари), 23 г мазнини (от които 2,5 г наситени мастни киселини), 5 г фибри и 0,51 г сол.
Смесете говеждото, зехтина, чесъна, джинджифила и чилито заедно и оставете да се мариноват в плитък съд за 15 минути. Загрейте уок или тиган, добавете говеждото месо и запържете, като разбърквате, за 3-4 минути.
Добавете броколите, сладката царевица и бульона и гответе 5 минути, като добавите още малко бульон, ако е необходимо. Поставете юфката в тенджера с вода, оставете да заври и след това намалете котлона. Г
ответе 3 минути или докато се сварят. Отцедете добре. Добавете юфката към говеждото и зеленчуците, разбъркайте със соевия сос и гарнирайте с пресния лук. Сервирайте.
Всяка порция осигурява 310 калории, 30 г протеин, 28 г въглехидрати (от които 2,5 г захари), 7,5 г мазнини (от които 3 г наситени мастни киселини), 5,5 г фибри и 1,9 г сол.
Отрежете краищата на тиквичките. С помощта на спирализатор нарежете тиквичките на тънки ивици. Смесете кимион, 1/2 чаена лъжичка сол, пушен червен пипер, черен пипер и чесън на прах; поръсете сместа щедро върху двете страни на тилапията.
В голям незалепващ тиган загрейте олио на средно висока температура. Гответе тилапията на порции, докато рибата започне да се разкъсва лесно с вилица (2-3 минути на страна). Извадете от тигана.
Поддържайте рибата топла. В същия тиган гответе тиквичките с чесъна на средно силен огън, докато тиквичките леко омекнат (за около 1-2 минути), като ги бъркате непрекъснато с щипки (не пресготвяйте). Поръсете с останалата 1/4 чаена лъжичка сол. Сервирайте с тилапия и салца.
Хранителна информация 1 порция: 203 калории, 4 г мазнини (1 г наситени мазнини), 83 мг холестерол, 522 мг натрий, 8 г въглехидрати (5 г захари, 2 г фибри), 34 г протеин.