5 ползи от менопаузата, за които никой не говори

Ценим повече себе си, а не толкова другите

08.07.2024г. / 17 35ч.
Мария Дуковска
Край на болезнения цикъл и ПМС. Снимка: istock

Край на болезнения цикъл и ПМС. Снимка: istock

Менопауза със сигурност е дума, която притеснява всяка жена. По-младите дами не мислят много за нея, защото знаят, че имат време, но все пак искат да са подготвени за този период, когато настъпи. А жените, които са в перименопауза или в менопауза знаят добре, че тя има много негативни ефекти върху тялото и настроението, но днес ще говорим за ползите от нея, колкото и малко да са те на пръв поглед.

1. Никога повече няма да изпитвате болка от предменструалния синдром. А колко месеци от живота си сте прекарали в кошмарни болки? Е, поне това приключва.

2. Няма повече цикъл. Това за много жени, особено тези с болезнена менструация, си е направо повод за празнуване. Край на болките в корема и гърдите, край на пакетите с превръзки и тампони. За някои жени с тежък цикъл менопаузата може да им донесе прилив на енергия, защото в периодите на менструация са изпитвали дефицит.

3. Все по-рядко се тревожите за дребни неща и започвате да цените повече времето си. При повечето жени менопаузата настъпва след 45-годишна възраст. Това е етап от живота, в който голяма част от дамите вече са се сблъскали с много проблеми, преживели са предателства, раздели, разочарования и все по-рядко нещо може да ги изненада.

Така че, менопаузата може да е предизвикателен период за физическото ни тяло, но емоционално бихме могли да се окажем по-подготвени, защото вече не се притесняваме за всеки дребен детайл. Знаем, че и след него животът продължава, затова ценим времето и му се наслаждаваме.

Свързани статии

4. Край на менструалното главоболие. Много жени се оплакват от главоболие по време на цикъл, което с настъпване на менопаузата може да отшуми.

5. Познаваме себе си по-добре и се харесваме много повече отпреди. По-младите ни читателки може би ще си помислят как така ще се харесвам повече на 50, отколкото на 25? Напълно е възможно, мили дами. Това се дължи на простичкия факт, че когато сме по-млади, изпитваме много повече колебания и съмнения за външния си вид, за поведението си, за връзките си.

С напредването на годините тези съмнения се стопяват, защото преминаваме през много трудности, опознаваме се, знаем на какво сме способни и на какво не, но това вече не ни притеснява. Наблягаме на нещата, които умеем добре, а останалите просто не ги практикуваме. Обичаме себе си повече, отколкото другите и това е най-прекрасният ефект от менопаузата, който можем да изпитаме.

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 месеца )
ne sum imala lo6ite use6tania . no i sega sum dobre. ne se oplakvam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар