7 начина да облекчим болките от разширени вени през лятото

Използвайте слънцезащита 

05.07.2024г. / 13 55ч.
Мария Василева
Разширените вени не бива да се подценяват. Снимка: istock

Разширените вени не бива да се подценяват. Снимка: istock

Лятото има две страни, със сигурност вие се наслаждавате на възможността да прекарвате повече време навън, извършвайки дейности, които ви харесват. Силната топлина, от друга страна, обаче, може да е физически изтощителна. Ако имате разширени вени, проблемът може да се задълбочи през горещите летни месеци. Те могат да причинят болка и дискомфорт при някои хора и понякога да доведат до по-сериозни усложнения. В следващите редове ще ви запознаем с няколко начина да облекчим болките от разширени вени.

Какво можете да направите, за да облекчите дискомфорта?

Опитайте се да останете на хладно 

Плуването, особено в хладна вода, помага за подобряване на кръвообращението. Просто се уверете, че плувате, когато не е твърде горещо или пък можете да плувате и на закрито. Трябва също да седнете на сянка, когато това е възможно. 

Изберете равни сандали

Когато носите равни обувки, прасците ви трябва да работят повече, което насърчава мускулната активност в сравнение с токчетата. Изводът е, че укрепването на мускулите на прасеца поддържа циркулацията на кръвта през краката ви. 

Правете упражнения

Бърза 10-минутна разходка или каране на колело поддържат кръвообращението и помагат на кръвоносните съдове да не се разширяват. Повдигнете краката за 10-15 минути след тренировка. 

Защитете се от слънце 

Хората с по-тънка кожа са по-склонни да страдат от разширени вени. Ако и вие сте такива, стойте на закрито и избягвайте пряката слънчева светлина, доколкото е възможно. Носете защитно облекло и използвайте слънцезащитни продукти, когато излизате на слънце. Слънцезащитният крем предлага защита на кожата, поради което е полезно да го прилагате през горещите лета, той предлага защита на тези, които вече имат разширени вени или има вероятност да се развият по-късно. 

Хидратирайте се 

Поддържането на хидратация има множество предимства, включително поддържане на вените еластични и по-добра  и ефективна циркулация на кръвта. Дехидратацията може да причини подуване на тъканите в краката ви, както и схващания и болки в мускулите. Ограничаването или премахването на алкохолните напитки също може да помогне за намаляване на симптомите на дехидратация и разширени вени. 

Почивайте си повече и повдигайте краката си

Ако симптомите на разширените ви вени се влошат това лято, повдигнете краката си под ъгъл от 45 градуса над сърцето си за 15 до 20 минути три пъти на ден. Повдигането на краката ви ще стимулира притока на кръв от краката ви към сърцето ви, облекчавайки подуването и умората. 

Носете компресионни чорапи 

Говорете с вашия лекуващ лекар и използвайте компресионни чорапи според неговите препоръки. 

Свързани статии

Какво представляват разширените вени? 

Разширените вени са усукани разширени вени, които обикновено се появяват в краката. Това се дължи на проблема в клапите на вените, което води до обратен поток и натрупване на кръв във вените на краката ви. Продължителното стоене прави може допълнително да влоши този проблем. 

Симптоми 

Разширените вени обикновено не причиняват болка. Но симптомите на разширени вени включват: тъмно лилави или сини вени; вените изглеждат усукани и изпъкнали Разширените вени обаче могат да бъдат болезнени за някои хора. Признаците и симптомите в такива случаи включват: тежест в краката; мускулни крампи и парене в долната част на краката; влошаване на болката след седене или изправяне за дълго време; сърбеж в областта; промяна в цвета на кожата около разширените вени

Как се отразяват летните жеги на разширените вени?

Въпреки че летните горещини не причиняват разширени вени, те могат да влошат симптомите. Подуването или болезнеността на краката може да бъде по-видимо през лятото и горещите периоди. Постоянното излагане на високи температури може да доведе до още по-голямо разширяване на кръвоносните съдове, което на свой ред поставя по-голямо напрежение върху клапите на вените. Топлината разширява вените и в резултат на това те се разширяват. Краката могат да се усещат болезнени, сърбящи.

Освен това, тъй като слънчевите лъчи отслабват горните слоеве на кожата, тя губи влага и гъвкавост. В резултат както кожата, така и вените точно под повърхността й губят еластичност. Когато клапите са слаби или повредени, кръвта се натрупва в долната част на вената, придавайки ѝ синкав издут вид, подобен на въже. Това повишено венозно налягане може да причини силна болка, дискомфорт, пулсиране или подуване на краката. 

Свързани статии

 

Коментирай