Как да избягвате изкушенията по време на диета?

Планирайте кога да хапнете нещо забранено  

19.07.2024г. / 16 26ч.
Мария Василева
Гладът за въглехидрати може да означава, че имате нужда от енергия. Снимка: istock

Гладът за въглехидрати може да означава, че имате нужда от енергия. Снимка: istock

За да е наистина успешен един хранителен режим, може би най-важното условие е да бъдете постоянни. Но именно в периода, в който сте решили да спазвате диета, ще забележите, че изкушенията ви дебнат отвсякъде. Как да им устоите?

Споделете със семейството си, че искате промяна

Ако сте склонни да посягате към чипс през нощта, когато сте стресирани или изтощени, в идеалния случай ще искате да държите подобни продукти далеч от дома си, за да избегнете изкушението, докато изграждате увереността си. Но ако живеете с други хора, те може да искат да има лакомства наоколо. Ако случаят е такъв, опитайте да им обясните защо бихте искали да държите храните извън дома временно, докато станат не толкова изкушаващи.

Говорете с тях, за да откриете нови места за съхранение на тези храни, където няма да ги виждате редовно, като например да държите чипса и бисквитките в шкаф, който рядко се използва, вместо в шкафа за храна. Опитайте се да купувате марки или лакомства, които не харесвате толкова много и потърсете по-здравословни алтернативи или рецепти, които можете да приготвите заедно.

Припомнете си причината да живеете по-здравословно 

Ще има дни, в които ще се борите, особено в началото на процеса на водене на здравословен начин на живот. Правите много промени в навиците и рутините си и промяната може да бъде трудна в началото. За да си помогнете, напомняйте си редовно (не само в момента на изкушение) защо се опитвате да водите здравословен начин на живот. Напишете причината си. Визуализирайте го – вижте как ще изглеждате, как ще се чувствате и как ще изглежда животът ви, когато живеете по-здравословно. Може би ще имате повече енергия да играете с децата или внуците си.

Може би ще се видите как завършвате маратон, което винаги сте искали да направите, или пък ще се наслаждавате на любима дейност като градинарството, без да изпитвате болка. Вашият разум ще ви помогне да останете мотивирани, ако си напомняте редовно за това, към което се стремите.

Свързани статии

Планирайте да се поглезите

Създаването на здравословен начин на живот не е свързано с бързи решения или лишения. Става въпрос за това да се научите как да се наслаждавате на начин на живот, който ви поддържа здрави. Все още можете да ядете торта, бисквитки, чипс – от време на време. Ключът е да го планирате. Планирайте един ден в седмицата, когато ще се насладите на любим десерт или пикантно ястие, за което сте жадували.

Когато планирате да ядете изкушаващата храна, отделете време и яжте внимателно, за да се насладите напълно на изживяването; намалете размера на порцията и поръчайте салата или здравословна гарнитура към нея. Отделете време, за да се насладите на храната, така че да не се разсейвате или да извършвате няколко задачи едновременно.

Бъдете осъзнати 

Когато почувствате желание за храна, спрете за момент и наблюдавайте собственото си мислене и реакции. Изследванията показват, че отделянето на момент, за да спрете и да разпознаете психическото и физическото си състояние, може да доведе до разсейване на апетита. Спрете и се запитайте: Защо искам това? Какво точно чувствам в момента? Това може да не работи винаги. Но поне в някои случаи спирането, за да разгледате внимателно вашите мисловни модели, може да доведе до по-здравословни решения.

Заменете желанията си

Ако сте наистина гладни, няма проблем да ядете! Но вместо да ядете бисквити или картофен чипс, направете си нещо здравословно. Определено желание за храна може да сочи към нещо, което липсва във вашата диета. Например: жаждата за шоколад може да подскаже, че имате нужда от магнезий. Вместо това опитайте да похапвате пресни плодове, ядки, зеленолистни или вземете витаминна/минерална добавка.

Гладът за захар или прости въглехидрати (като бял хляб) може да подсказва, че тялото ви се нуждае от протеин или сложни въглехидрати за енергия. Както знаете, въглехидратите се разграждат до захари. Тъй като захарта се метаболизира бързо, тя не е добър източник на дългосрочна енергия. Най-добрите източници на енергия са протеините и сложните въглехидрати, които се разграждат по-бавно.

Добри примери включват кафяв или див дългозърнест ориз. Пастата или хлябът от пълнозърнесто брашно също са добри варианти. За протеини, ядките, сиренето, нискомасленото мляко, бобът или постното месо са добър избор. Жаждата за пържени храни може да предполага нужда от добри мазнини, като омега-3 мастни киселини.

Опитайте се да ядете повече риба, можете също така да вземете добавка с рибено масло, ако не обичате да ядете риба. Или пък да включите ленено семе в диетата си, като го смесите с овесени ядки. Жаждата за сол може да означава, че ви липсват важни електролити като хлорид, калций, натрий и калий. Тя може да е показател, че се нуждаете от хидратация или витамин В. Когато ви се прииска нещо солено, опитайте чаша вода. Ако това не помогне, един банан и малко кисело мляко може да свършат работа. Ако изпитвате тези желания често, може да опитате да вземете добавка с витамин В или мултивитамини.

Тази статия има информативен характер. Винаги преди да приемате хранителни добавки, се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Свързани статии

Коментирай