5 грешки в начина на живот, които вредят на хормоните

Прекалявате с кофеина 

12.07.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
Хормоналните проблеми се отразяват на цялостното здраве. Снимка: istock

Хормоналните проблеми се отразяват на цялостното здраве. Снимка: istock

С напредването на възрастта за всяка жена темата за здравето става все по-актуална, а според много специалисти в неговата основа е правилното функциониране на хормоните. Кои ваши навици могат да навредят на хормоните?

Обичате сладко

„Яденето на храни с твърде много добавена захар е пряко свързано с наддаването на тегло – а излишните килограми могат да накарат тялото ви да стане резистентно към инсулина, хормона, който пренася захарта в кръвта ви, така че клетките ви да могат да получат енергията, от която се нуждаят“, това казва д-р Холи Филипс, специалист по женско здраве в Ню Йорк и медицински кореспондент на CBS News. Резултатът – влошено здравословно състояние, наречено метаболитен синдром, което може да е предшественик на диабета.

Не спите добре

Липсата на сън повишава нивата на кортизола, а кортизолът повишава кръвната ви захар, която след това пада, което пък ви кара да се стресирате и да жадувате за нездравословна храна. Започнете да планирате повече време за сън и нивата на кортизола ви ще се изравнят. Когато спите, нивата на свързания с глада хормон, наречен лептин, се повишават, сигнализирайки на тялото ви, че не е нужно да ядете. Ако сте неспокойни цяла нощ, тялото ви няма да произведе нужното количество лептин – така че ще се почувствате допълнително гладни на следващия ден и ще бъдете по-податливи към наддаване на тегло.

Правите „бързи“ диети

Спадът в нивата на телесните мазнини, дължащ се или на супер нискокалоричен режим за отслабване, или на интензивни упражнения, понижава нивата на естроген, спирайки цикъла ви, докато телесните ви мазнини се върнат до здравословно ниво.

Свързани статии

Прекалявате с кофеина 

Свързано с диетата и навиците на начина на живот, количеството алкохол и кофеин, които консумирате, може да има ефект върху хормоните ви.

Когато се консумира твърде много кофеин, той увеличава броя на хормоните на стреса, които произвеждат надбъбречните жлези. Това може да доведе до загуба на сън, промени в апетита, храносмилателни проблеми и в крайна сметка високи енергийни нива, което е обратното на причината, поради която най-вероятно консумирате кофеин.

Ограничаването на приема на кофеин до 1-2 порции на ден е полезно за избягване на тези проблеми. Някои хора с времето развиват и чувствителност към кофеин, което означава, че трябва да се избягва напълно.

Консумирате алкохол 

Консумацията на алкохол също може да допринесе за хормонален дисбаланс. Често това е под формата на естрогенно доминиране и може да доведе до увеличаване на риска от сериозни проблеми като ненормална функция на панкреаса, инсулинова резистентност, чернодробно заболяване, тревожност и др. Това също може да понижи тестостерона и да попречи на вашето сексуално желание.

Като цяло, колкото по-малко алкохол консумирате, толкова по-добър ще бъде вашият вътрешен баланс.

По материали от: Time.com.

Свързани статии

Коментирай