7 трика, с които да забавите остаряването 

Обърнете внимание на стойката си

14.07.2024г. / 16 02ч.
Мария Василева
Подобрете стойката си. Снимка: istock

Подобрете стойката си. Снимка: istock

Всички ние много добре знаем, че все още няма открито хапче за вечен живот, а може би и нямаме нужда от такова. Достатъчно е просто да се наслаждаваме на времето и да преминаваме през живота с красота, свежест и настроение. Как да направите това?

Обърнете внимание на диетата си 

Диета с високо съдържание на възпалителни храни ускорява процеса на стареене, като засяга дължината на теломерите. Теломерите са структури, които се намират в края на хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчното делене. Теломерите действат като часовник – колкото по-къс е теломерът, толкова по-стара е клетката. Високовъзпалителната диета скъсява преждевременно теломерите, което допринася за ранното стареене.

Кои са храните, които намаляват възпалението? Това са пресни плодове (като ягоди, боровинки и портокали); листни зелени зеленчуци (спанак и зеле); зехтин; риба (която съдържа омега-3 мастни киселини); ядки. А кои храни увеличават възпалението? Това са всички продукти с добавена захар, особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза; трансмазнини; преработени меса; рафинирани въглехидрати (като бял ориз, картофи), много видове зърнени храни, хляб и бисквити, направени от бяло брашно.

Пийте умерено 

Проучване от 2019 г. установило, че дългосрочното, прекомерно пиене (алкохолизъм или разстройство, свързано с употребата на алкохол) води до ускорено стареене и увеличава риска от когнитивни проблеми като деменция. Рисковете за здравето от високата консумация на алкохол също включват високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, чернодробно заболяване, депресия, тревожност, рак и отслабена имунна система. Ограничете приема на алкохол до две напитки или по-малко на ден за мъжете и едно питие или по-малко на ден за жените.

Защитете кожата си 

Слънчевата светлина съдържа ултравиолетово (UV) лъчение, което причинява преждевременно стареене на кожата (фотостареене) и увеличава риска от рак на кожата. Въпреки че меланомът представлява само един процент от раковите заболявания на кожата, той причинява голяма част от смъртните случаи от рак на кожата. Американското онкологично дружество изчислява, че през 2024 г. ще бъдат диагностицирани повече от 100 000 нови случая на меланома. За да избегнете сериозни здравословни проблеми, следвайте тези съвети за безопасност на слънце:

  • ограничете времето си на слънце;
  • избягвайте слънцето по време на неговия пик от 10:00 до 16:00 часа, което може да помогне за забавяне на стареенето на кожата ви от слънцето;
  • носете широкоспектърен слънцезащитен крем всеки ден;
  • изберете слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок и го нанасяйте отново често;
  • нанасяйте слънцезащитен крем 30 минути преди да излезете навън и нанасяйте отново на всеки два часа след изпотяване или плуване;
  • не пропускайте слънцезащитата в облачни дни.

UV лъчите могат да преминават през облаци, а излагането на UV лъчи се случва през цялата година – дори в облачни дни и през зимата. Синята светлина от мобилни телефони, телевизори и компютърни екрани също може да увреди кожните клетки и да допринесе за фотостареенето. За да блокирате синята светлина, потърсете слънцезащитен крем, който съдържа смес от железни оксиди, цинков оксид или титанов оксид. Запомнете, че някои антиоксиданти помагат за защита на кожата ви и намаляват щетите от замърсяването на околната среда.

Консумирайте повече ферментирали храни 

Ферментирали храни като кимчи, кисело зеле и кисело мляко осигуряват доза пробиотици. Тези храни са източници на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Проучване, публикувано през 2022 г., установило, че ферментиралият нар спомага за подобряване на свежестта, еластичността и влажността на кожата след осем седмици.

Свързани статии

Намалете приема на натрий 

Храните с високо съдържание на натрий карат тялото ви да задържа вода, което ви кара да се чувствате подути. Тези солени храни могат да предизвикат подобна реакция на лицето ви, включително подпухнали очи. Можете да намалите приема на натрий, като готвите с подправки без сол и използвате повече чесън, лимонов сок и пресни билки. Така не само че ще се чувствате по-малко подути, но диета с ниско съдържание на натрий може да намали риска от високо кръвно налягане.

Подобрете стойката си 

Сигурно гледате надолу към смартфона си постоянно през целия ден. Протягането на врата надолу и други повтарящи се движения причиняват фини линии и бръчки. Дръжте вашия смартфон на нивото на очите и това може да подобри стойката ви, което пък да намали риска от болка и наранявания.

Използвайте избелваща паста за зъби

Оцветените, пожълтели зъби могат да увеличат физическите характеристики на стареенето. Отстранете петната с избелваща паста за зъби или ленти, за да се чувствате по-уверени в усмивката си. Можете също така да предотвратите оцветяването като избягвате консумацията на кафе, чай и червено вино. 

 

Коментирай