Ползи от йога позата „щастливо бебе“

Как да я изпълнявате за повече здраве

15.07.2024г. / 15 30ч.
Михаела Лазарова
Ползи от йога позата „щастливо бебе“. Снимка: istock

Ползи от йога позата „щастливо бебе“. Снимка: istock

Позата Happy Baby наричана още Ananda Balasana или „щастливо бебе“ е поза в йогата, но и в пилатес. Йога е практика за ума и тялото, която се фокусира върху гъвкавостта, дишането и силата, извършвайки определени йога пози. Позата „щастливо бебе“ има редица ползи за физическото и емоционално здраве.

Вижте някои от тях както и как да я изпълнявате. 

1. Намаляване на напрежението и освобождаване на емоционалния багаж. Чрез това отваряне на бедрата с йога поза Happy Baby се постига усещане за енергия, освобождава се натрупаната несигурност.

2. Позата „щастливо бебе“ е особено важна за подколенните сухожилия, слабините и вътрешната част на бедрата. Позата допринася за разтягането на тези области и предотвратява риска от разкъсване на подколянното сухожилие, разтягане на слабините и нараняване на вътрешната част на бедрото. Ananda Balasana спомага за укрепване на цялата кинетична верига и помага за бързо възстановяване.

Свързани статии

3. Благоприятства храносмилателната система. Това значително намалява риска от проблеми като запек, подуване на корема и т. н. Освен това хроничните стомашни проблеми могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като хемороиди, раздразнена чревна система и други.

4. Йога поза „щастливо бебе“ има благоприятен ефект и върху функционирането на бъбреците.

5. Отключва чакра Свадхистана позната още като сакралната чакра. Още една причина да изпълняваме по-често тази йога поза е, че сакралната чакра е центърът на взаимоотношенията с нашите приятели, семейство и интимен партньор. Поза Ananda Balasana помага за нейното хармонизиране.

6. Подобрява настроението. Всеки знае, че когато бебето си играе с краката легнало по гръб, значи е щастливо. Стресът е част от нашето ежедневие, но изпълнявайки тази йога поза ние подобряваме настроението си, намаляваме усещането за безпокойство.

Свързани статии

7. Ревитализира тялото: Ежедневната практика на позата на „щастливо бебе“ ни помага и да повишим енергията, жизнеността и бодростта си.

8. Има ползи за долната част на гърба. Ananda Balasana влияе положително на кръста и намалява появата на болки в тази област.

Как да изпълнявате йога поза Happy Baby:

Стъпка 1: Легнете по гръб на пода или на постелка.
Стъпка 2: Сгънете коленете си към гърдите под ъгъл от 90 градуса. Обърнете стъпалата на краката си нагоре към тавана.
Стъпка 3: Протегнете се напред, хванете и задръжте вътрешната или външната част на краката си. Разтворете коленете си, премествайки ги към подмишниците.
Стъпка 4: Хванете стъпалата си. 
Стъпка 5: Леко започнете да се люлеете на едната и на другата страна, вдишвайки и издишвайки дълбоко и равномерно. 
Направете това за 5-6 вдишвания и издишвания, след което се върнете в изходна позиция.

Снимка: Istock

Свързани статии

Коментирай