6 природни лека за слънчево изгаряне

Как да облекчим дискомфорта

16.07.2024г. / 08 47ч.
Мария Василева
Кокосовото масло се превърна в популярна естествена алтернатива на овлажнителя за кожа. Снимка: istock

Кокосовото масло се превърна в популярна естествена алтернатива на овлажнителя за кожа. Снимка: istock

Колкото и да внимавате през лятото, понякога просто не можете да се скриете от жаркото слънце. Ако сте прекалили със слънчевите бани, можете да облекчите неприятното усещане от слънчевото изгаряне и с натурални средства. Кои са те?

Алое вера 

Ако нямате растение алое вера у дома, непременно трябва да си вземете такова! Гелът в това сочно растение се използва от векове за всякакви заболявания – от разстроен стомах до бъбречни инфекции. Това е и средството за облекчаване на слънчево изгаряне, което най-често се намира за свободна продажба по магазините. Отчупването на парче от растението и нанасянето на гела директно върху кожата осигурява незабавно успокояващо облекчение на лекото слънчево изгаряне. Ако не можете да намерите истинско растение, опитайте 100% гел от алое вера (а не лосион или мехлем на базата на алое). Можете да намерите тези гелове в повечето аптеки или биомагазини.

Чай от лайка

Чаят от лайка може да успокои нервната ви система, но също така може да успокои и изгорената от слънцето кожа. Сварете чая както обикновено и го оставете да изстине. Когато е готов, накиснете кърпа в него и го нанесете върху засегнатата област.

Кокосово масло 

Кокосовото масло се превърна в популярна естествена алтернатива на овлажнителя за кожа и има очевидни хидратиращи ползи за зачервена и суха кожа, една от които е, че улавя влагата, но също така ще улавя топлината (така че не го използвайте съвсем скоро след изгарянето). Ако се използва твърде рано, ще влоши симптомите. Изчакайте няколко дни, докато топлината от слънчевото изгаряне изчезне, преди да нанесете.

Свързани статии

Сода за хляб 

Содата за хляб или царевичното нишесте могат да се използват или във вана, или като паста за намаляване на възпалението и като помощ при сърбеж от белеща се кожа. Поставете няколко препълнени супени лъжици в съд с хладка вода, за да облекчите раздразнението и да намалите щетите, които слънцето е нанесло. Или смесете с малко вода в паста и я нанесете върху кожата си. Забележка: Внимавайте да не търкате кожата си с вода и със сода за хляб или паста приготвена от нея. Внимателно потупвайте и избягвайте да търкате с кърпа, за да избегнете ексфолиране и увреждане на засегнатата област.

Пчелен мед 

Лепкавото вещество се използва като мехлем за локално изгаряне от векове. „Проучванията показват, че медът може да работи по-добре от някои антибиотични кремове за ускоряване на заздравяването, намаляване на инфекцията и минимизиране на болката“, казва Кати Кемпер, доктор по медицина, автор на The Holistic Pediatrician. Пропуснете това лекарство през първите два дни, защото може да улови топлината и се придържайте към други методи. Също така трябва да избягвате този метод за бебета под 12 месеца, тъй като случайното поглъщане на меда може да ги изложи на риск от развитие на детски ботулизъм.

Баня с овесени ядки 

Фино смлените овесени ядки действат противовъзпалително, когато се смесват с вода. Направете своя собствена вана с овесени ядки, като смелите чаша фини овесени ядки в блендер или кухненски робот. Изсипете ги в хладка вода и смесете до получаването на фина каша. Нанесете върху засегнатите участъци.

Внимание! Ако имате слънчево изгаряне е добре да се консултирате с лекар,. Статията има само информативен характер.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време