5 пробиотични храни за добро храносмилане

Вкусни и полезни

16.07.2024г. / 13 11ч.
Михаела Лазарова
5 пробиотични храни за добро храносмилане.Снимка: istock

5 пробиотични храни за добро храносмилане.Снимка: istock

Полезността на ферментиралите храни е известна от векове. Днес обичаме да ги добавяме към ежедневното си меню под една или друга форма. Дългогодишни изследвания са доказали, че консумацията им ни помага да поддържаме добро чревно и общо здраве. Примери за полезни ферментирали храни са кисело мляко, маслини, комбуча, кисели краставички.

Вижте кои други да добавите към менюто си.

1. Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която може да се закупи от супермаркетите. Той ни осигурява изобилие от пробиотици. Според изследвания, редовната му консумация може да помогне в контрола на кръвната захар при диабет тип 2, полезна е за здравето на червата, за отслабване, намалява възпалението в организма. Ферментиралата напитка е добър източник на много важни витамини и минерали, сред които витамини B, C, A и K, както и магнезий, калций и фосфор.

2. Хляб с квас

Смята се, че хлябът с квас произхожда от древен Египет. Закваската се прави чрез ферментация на смес от брашно, вода и сол. Хлябът с квас ни осигурява пребиотици. Подобно на други ферментирали храни, хлябът с квас има леко кисел вкус.

Хлябът с квас може да е добър вариант за хора с умерена непоносимост към глутен, но не е безопасен за консумация за хора с целиакия. За какво още е полезен хлябът с квас може да прочетете тук

Свързани статии

3. Кимчи

Кимчи е ферментирала зеленчукова смес от подправки и зеленчуци като зеле, репички, праз, краставици или сладки картофи. Произхождаща от Корея отпреди почти 1000 години, тази традиционна корейска храна сега е популярна по целия свят. Кимчито се предлага в различни вкусове в зависимост от използваните подправки и зеленчуци.

Според учени, консумацията на кимчи може да допринесе за понижаване на холестерола и подобряване на нивата на кръвната захар. Кимчи също е богата на пробиотици, които помагат за подобряване на здравето на червата и облекчаване на някои храносмилателни проблеми, като коремна болка, подуване на корема и нередовна перисталтика.

Зеленчуците, които обикновено се използват в кимчи, са здравословни източници на витамини А и С, калций, магнезий, калий, фибри и други полезни хранителни вещества.

4. Кисело зеле

Любимо на много хора и често присъстващо на нашата трапеза, особено през есенно-зимния период. Киселото зеле, консумирано в умерени количества е една от най-полезните храни за чревното здраве, тъй като е богато на пробиотици.

В множество западни проучвания, включващи хора със синдром на раздразнените черва, консумацията на кисело зеле се свързва с намаляване на симптомите само след шест седмици.

Полезните бактерии в киселото зеле също могат да помогнат за понижаване на холестерола, смятат учени. То е богато на фибри, витамини C и B6 и желязо.

Свързани статии

5. Качествен ябълков оцет 

Първите сведения за оцет датират от почти 7000 години, когато вавилонците са го използвали за консервиране на храна. В древна Гърция Хипократ е предписвал ябълков оцет за много заболявания, като обикновена настинка.

Известно е, че нефилтрираният или суровият ябълков оцет съдържа живи бактерии, някои от които може да са пробиотични. Полезен е за чревното здраве, за контрола на кръвната захар и нивата на холестерола.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време