5 противовъзпалителни храни, които да включите в менюто си 

Консумирайте повече горски плодове 

18.07.2024г. / 13 30ч.
Мария Василева
В бялото и червеното грозде са концентрирани противовъзпалителни съединения. Снимка: istock

В бялото и червеното грозде са концентрирани противовъзпалителни съединения. Снимка: istock

„Тихите“ възпалителни процеси в тялото могат да бъдат причина за редица здравословни проблеми, в това число – наднормено тегло, проблеми със стомаха, кожни проблеми и др. Ако искате да подобрите тонуса си, да сте по-здрави и жизнени, заложете на консумацията на повече противовъзпалителни храни. Ето и няколко предложения:

Зелен чай 

Вероятно сте чували, че зеленият чай (както и зеления чай матча, е една от най-здравословните напитки. Изследванията показват, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и други състояния. Много от ползите му се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено на вещество, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG). EGCG инхибира възпалението, като намалява производството на провъзпалителни цитокини и увреждането на мастните киселини във вашите клетки.

Чушки 

Чушките, включително лютите, са заредени с витамин С и антиоксиданти и притежават мощни противовъзпалителни свойства. Чушките също така осигуряват антиоксиданта кверцетин, който може да намали възпалението, свързано с хронични заболявания (като например диабет). Лютите чушки съдържат синапинова и ферулинова киселина, които могат да намалят възпалението и да помогнат в забавянето на процесите на стареене.

Горски плодове 

Плодовете, като ягоди, боровинки, малини и къпини, са основна част от противовъзпалителните диети. Те са пълни с противовъзпалителни растителни съединения, включително антоцианини, флавоноли и фенолни киселини, плюс хранителни вещества, които помагат в борбата с възпалението.

Проучванията показват, че горските плодове са ефективни за намаляване на маркерите на възпаление и инхибиране на провъзпалителни пътища в тялото, като сигналния път на ядрения фактор-κB (NF-κB), който играе критична роля при възпалението. Редица проучвания са установили, че горските плодове са ефективни за понижаване на възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) и малондиалдехид и че богатите на горски плодове диети могат да предпазят от развитието на медиирани от възпаление заболявания, като някои видове рак.

Свързани статии

Какаови продукти 

Ако смятате какаото и какаовите продукти като черния шоколад за нездравословни, помислете отново. Въпреки че добавената захар в много какаови продукти (като шоколадови бонбони), може да допринесе за появата на възпалителни процеси, когато се консумира в излишък, самото какао е с високо съдържание на противовъзпалителни съединения като флавоноиди (като например катехини, антоцианини и проантоцианидини).

Яденето на какаови продукти като какаови зърна и черен шоколад може да помогне за понижаване на възпалителни маркери като интерлевкин-6 (IL-6) и високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP). Опитайте да пиете горещо какао, подсладено с монашески плод или стевия, или да поръсите какаови зърна върху овесени ядки, чиа пудинг и кисело мляко. Това може да е един вкусен начин за намаляване на възпалението.

Грозде 

В бялото и червеното грозде са концентрирани противовъзпалителни съединения. Те например са богати на ресвератрол, полифенол, за който е доказано, че инхибира възпалителните пътища в тялото, като NF-κB, както и производството на провъзпалителни протеини като интерлевкин-1β (IL-1β) TNF- α.

Нещо повече, консумацията на храни, богати на ресвератрол, като грозде, може да помогне за повишаване на нивата на противовъзпалителни ензими като хемоксигеназа-1 (HO-1) в имунните клетки. Това може да е причината приемът на грозде да предпазва от възпалителни, както и от сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

Коментирай