5 начина да облекчите ухапванията от комари

Намалете сърбежа с натурални средства 

18.07.2024г. / 16 00ч.
Мария Василева
Използвайте оцет. Снимка: istock

Използвайте оцет. Снимка: istock

Със сигурност ще запомните дългите летни вечери с прекараното време на открито. Но освен забавленията, те могат да ви донесат и неприятни усещания, причинени от ухапванията на комари. Как да ги облекчите? Можете да използвате някое от следните натурални средства:

Пчелен мед 

Това сладко вещество е често срещан избор сред ентусиастите на домашното лечение. Медът се използва от стотици години за лечение на заболявания като болки в гърлото и суха кожа. Той има много антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Как да го използвате? Поставете малка капка върху сърбящо ухапване. Това може да намали възпалението, както и изкушението ви да се почешете.

Алое вера 

Обикновеното домашно растение алое вера има много приложения извън декорацията на вашия дом. Доказано е, че гелът от растението намалява болката от изгаряния и подпомага заздравяването им. Ето защо това може да е добър метод и за облекчаване на ухапването от комар.

Как да го използвате? Нанесете гела от растението върху раздразнената зона. Оставете да изсъхне и нанесете отново, ако е необходимо.

Босилек 

Ароматното растение босилек е ключова съставка на много от вашите любими италиански рецепти, но има двойна функция, тъй като служи и като лекарство срещу ухапвания от комари. Растението се използва в билкови лекарства за кожни инфекции, а антиоксидантите, открити в листата на босилека, могат да намалят възпалението.

Как да го използвате? Сварете 2 чаши вода и 15 г сушени листа от босилек. Оставете получената отвара да изстине и използвайте кърпа, за да я разтриете внимателно върху ухапванията от комари. Като алтернатива нарежете на ситно пресни листа от босилек и ги разтрийте върху кожата. Спрете, ако се появи дразнене.

Свързани статии

Оцет 

От векове ябълковият оцет е бил използван като естествено средство за лечение на много медицински състояния, от инфекции до проблеми с кръвната захар. Ако имате сърбящо ухапване, капнете капка оцет върху него. Оцетът може да помогне за намаляване на усещането за парене. Той може да действа и като естествен дезинфектант, ако сте чесали твърде много.

Как да използвате? Опитайте да накиснете кърпа в студена вода и оцет и след това нанесете сместа върху ухапването. Ако имате много ухапвания, разредете 2 чаши оцет в хладка вана и се накиснете за 20 минути. Бъдете внимателни, тъй като горещата вана може да влоши сърбежа. Ако се появи дразнене на кожата, спрете.

Маточина 

Маточината е листно растение, което е тясно свързано с ментата. Има някои доказателства, че то може да помогне за намаляване на сърбежа и дискомфорта, свързани с различни кожни заболявания, като псориазис и генитален херпес. Маточината съдържа танин (естествено стягащо средство) и съдържа полифеноли. Заедно, тези естествени съединения облекчават възпалението, ускоряват заздравяването и намаляват риска от инфекция.

Как да използвате маточината? Можете да опитате да нанесете ситно нарязани листа директно върху ухапването или пък да си купите крем със съдържание на маточина.

Свързани статии

Коментирай