Защо диетата ви се проваля?

Липсата на воля не е основната причина

22.07.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Диетите не са универсални. Снимка: istock

Диетите не са универсални. Снимка: istock

Ако сте решили да свалите някой килограм преди началото на летния си отпуск, сигурно ще забележите, че това е доста трудна задача. Въпреки усилията, които полагате, вие виждате, че диетата ви се проваля. Кои могат да бъдат основните причини за това?

Ядете твърде много 

Много хора, които имат проблеми със загубата на тегло, консумират твърде много калории. Това може да се случи по няколко причини:

Не следите какво ядете 

Проучванията показват, че следенето на приема на храна помага при загуба на тегло. Хората, които проследяват калориите си в хранителни дневници или снимат храната си, постоянно губят повече тегло от хората, които не го правят. Въпреки това проследяването на хранителния режим може да бъде потенциален риск за хората с хранителни разстройства, за които броенето на калории и проследяването на консумираната храна може да влоши вредните странични ефекти.

Имате склонност към преяждане 

Преяждането включва бързо изяждане на големи количества храна, често много повече от необходимото на тялото ви. Дори ако преяждате със сравнително здравословни храни като ядки или черен шоколад, това пак може да ви попречи да отслабнете. Много хора преяждат от време на време, което може да допринесе за увеличаване на теглото. Ако преяждате често за продължителен период от време, помислете за посещение при медицински специалист, който да прецени дали имате хранително разстройство, свързано с преяждане.

Свързани статии

Храните се твърде бързо 

Обичайно е да ядем „бързи“ ястия, докато бързаме и сме стресирани. Въпреки това, внимателното и осъзнато хранене може да бъде един от най-мощните инструменти за отслабване. Това включва забавяне, хранене без разсейване, вкусване и наслаждаване на всяка хапка, докато се вслушвате в естествените сигнали, които казват на мозъка ви кога тялото ви се е нахранило. Многобройни проучвания са установили, че по-бавното и по-внимателно хранене може да ви помогне да се почувствате по-сити по-рано и да насърчи дългосрочна загуба на тегло.

Режимите се фокусират само върху храната, а не върху цялостното здраве

Има толкова много аспекти на здравето и това, което ядете, е само един от тях. Воденето на здравословен начин на живот е свързано с много повече от диета. Всъщност има 7 други измерения на уелнеса освен физическия аспект. Те включват емоционално, социално, интелектуално, професионално, екологично, духовно и финансово здраве.

Диетите не са универсални

Тялото на всеки е много различно и следователно нуждите могат да варират. Основните състояния, теглото, височината, личните цели на начина на живот, генетиката и алергиите могат да повлияят на това, от което се нуждае тялото ви. Помислете и за факта, че често храните, препоръчвани за определени диети, са наистина скъпи и може просто да не са достъпни за някои хора.

Дадена диета може да доведе до нарушени модели на хранене или лоша връзка с храната

Ограничаването и броенето на неща като макроси и калории може да доведе до обсесивно и разстроено поведение като пропускане на хранене, игнориране на сигналите за глад, екстремни упражнения и тревожност и загриженост, преяждане. Много диети учат на лишения, а не на хранене. Освен това повечето диети карат хората да са обсебени от числото на кантара и това число да диктува настроението им през деня, какво ядат и понякога дори стойността им в света. Лесно е да станете постоянно недоволни от тялото си и притеснени дали ядете „правилната“ храна. Като цяло диетите могат да променят и навредят на връзката ви с храната и храненето изобщо.

Диетите са свързани с наддаване на тегло, а не със загуба на тегло

Ирония, нали? Но е истина! Стремежът към отслабване всъщност е свързан с наддаване на тегло! Обикновено има загуба на тегло в началото, но след това почти всеки човек, който спазва диета, в крайна сметка си връща теглото, което е загубил. Според специалисти, дори тези, които поддържат промените в теглото си в продължение на няколко години, в крайна сметка ще възвърнат теглото си в рамките на 5 години. Това е така, защото тялото е създадено да устои на гладуване и следователно ще се опита да отблъсне всички усилия за промяна на теглото, използвайки редица хормони и невротрансмитери.

Спазването на диета забавя метаболизма, като така тялото се опитва да запази телесното си тегло. Плюс това, лишаването от храна може да доведе до цикъл на преяждане, при който се опитвате да спазвате „правилата“ една секунда и след това да се натъпчете.

Свързани статии

Коментирай