3 рецепти, които топят брича 

Използвайте повече пресни билки 

19.07.2024г. / 12 00ч.
Мария Василева
Опитайте диетична фритата с шунка. Снимка: istock

Опитайте диетична фритата с шунка. Снимка: istock

Мазнинките около ханша напомнят за себе си, особено през лятото. Как да намалите обиколките и да стопите брича? Вижте няколко страхотни и вкусни рецепти, които ще ви помогнат да сте във форма.

Фритата с шунка, гъби и спанак 

Необходими продукти: 

  • 1 ч. л олио 
  • 80 г гъби по избор, нарязани 
  • 50 г шунка, нарязана на кубчета 
  • 80 г спанак 
  • 4 средно големи яйца, разбити 
  • 1 с. л. настърган чедър 

Загрейте котлона на най-високата степен. Загрейте олиото в тиган на средно висока температура. Поставете гъбите и ги запържете за 2 минути, докато почти омекнат. Разбъркайте шунката и спанака и гответе още 1 минута. Овкусете добре с черен пипер и щипка сол. Намалете котлона и залейте с яйцата. Гответе за 3 минути, докато яйцата се стегнат. Поръсете сиренето и върнете на котлона отново за около 2 минути. Сервирайте ястието горещо или студено.

Подготовка: 4 мин 
Готвене: 9 мин 
Порции: 2 

Свързани статии

Къри с грил сирене и карфиол

Необходими съставки: 

  • 2 с. л. слънчогледово масло 
  • 225 г грил сирене, нарязано на кубчета 
  • 1 глава карфиол, начупена на малки розички 
  • 2 глави лук, нарязани на едро 
  • 2 скилидки чесън, счукани 
  • 2 препълнени с. л. тика масала (паста)
  • 500 г сос за паста
  • 200 г замразен грах 
  • щипка кориандър
  • 100 г сварен ориз басмати 
  • лютеница за сервиране 

Загрейте 1 супена лъжица олио в голям тиган с незалепващо покритие, добавете сиренето и запържете леко до хрупкавост. Извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана. Добавете останалото олио и карфиола в тигана и гответе 10 минути, докато покафенее. Добавете лука и още малко мазнина, ако е необходимо, и гответе още 5 минути, докато омекне. Разбъркайте чесъна и къри пастата, след това изсипете соса и 250 мл вода и подправете. Оставете да заври, след това покрийте и гответе за 18-20 минути или докато карфиолът омекне. Добавете замразения грах и хрупкавото сирене в тигана и гответе още 5 минути. Разбъркайте по-голямата част от кориандъра и гарнирайте с останалото. Сервирайте с ориз басмати и малко лютеница.

Подготовка: 10 мин 
Готвене: 45 мин
Порции: 4 

Свързани статии

Фета на тиган със салца от цвекло и пюре от боб 

Необходими продукти:

  • 100 г сирене фета, дебело нарязано
  • малко брашно, за поръсване 
  • 65 г рукола 

За салцата и боба: 

  • 250 г варено цвекло, нарязано на кубчета 
  • ½ глава червен лук
  • ½ настъргана кора и сок от лайм 
  • 2 с. л. нарязан копър, плюс допълнително за поръсване 
  • 1 ч. л. зехтин, плюс малко допълнително за готвене 
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно 
  • 400 г боб от консерва

Смесете цвеклото и лука в купа, заедно с кората от лайм, изстискания сок, подправките и копъра. Загрейте чаена лъжичка олио в тиган с незалепващо покритие и леко запържете чесъна, докато омекне, след което добавете боба и малко от сока от консервата с подправката. Намачкайте боба, след което го оставете на топло. Сложете сиренето фета в малко брашно. Загрейте тиган с незалепващо покритие, намажете го с малко олио, след което гответе фетата за няколко минути от всяка страна, докато стане златиста и се затопли, като обръщате, за да сте сигурни, че са изпечени равномерно. В чиния сложете с лъжица кашата от боб, отгоре добавете фета и половината салца, след което поръсете с допълнително копър. Сервирайте с руколата отстрани и останалата част от салцата.

Подготовка: 10 мин 
Готвене: 7 мин 
Порции: 2

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай