Премахнете паласките с тези 3 храни

Добавете малини в менюто си

06.08.2024г. / 13 37ч.
Мария Василева
Кефирът осигурява разнообразни пробиотици. Снимка: istock

Кефирът осигурява разнообразни пробиотици. Снимка: istock

Досадните тлъстинки около талията могат и да бъдат упорити, но с правилния хранителен режим, те нямат никакъв шанс. За да премахнете паласките, добавете към обичайното си меню някоя от следните храни:

Нахут 

Нахутът има своя звезден момент и е крайно време за това! Това бобово растение е истинска веганска сила, пълна с фибри и растителни протеини, като и двете могат да подпомогнат усилията ви за отслабване.

Нахутът също е пълен с фолат, желязо, имуностимулиращи антиоксиданти и минерали, премахващи подуването. Те са богат източник на сложни въглехидрати, които могат да ви помогнат да осигурите устойчива енергия през целия ден. Въпреки че е доста нискокалоричен, това, което прави нахута толкова чудесна храна за управление на теглото, е неговата хранителна плътност.

Изследванията показват, че изборът на храни с висока хранителна плътност (хумусът е даден като пример в проучването) може да помогне за максимизиране на всяка калория и да осигури набор от уникални здравословни съставки, като същевременно поддържа здравословна загуба на тегло и премахването на паласките. Нахутът може лесно да се включи в супи, яхнии, салати и гарнитури, а когато го изпечете с подправки, той е идеален за похапване пред телевизора. Нежните, маслени зърна попиват всички вкусове, с които решите да ги комбинирате.

Вареният сушен нахут е невероятен, но консервираният може да бъде бърз и удобен вариант – просто изберете такъв с по-ниско съдържание на натрий, когато това е възможно.

Свързани статии

Кефир 

Може би сте забелязали този продукт, който обикновено е позициониран в магазина за хранителни стоки до киселото мляко. Ако сте се чудили какво е това: тръпчив и остър, кефирът е ферментирала млечна напитка, която съществува от повече от 2000 години. Тъй като е ферментирал, той е богат източник на пробиотици, които помагат за регулирането на здрави черва – той съдържа и други важни хранителни вещества като протеини.

Една чаша кефир има малко повече от 100 калории и 10 грама протеин в зависимост от марката. Поддържането на червата ви здрави с пробиотиците в кефира също може да ви помогне да загубите килограми и да стопите излишните мазнини около талията. Последните проучвания показват, че може да има връзка между здравето на червата и способността на човек да отслабне.

Кефирът осигурява разнообразни пробиотици (добри бактерии), за да помогне за балансирането на микробиома, което от своя страна носи огромни ползи за храносмилането. Кефирът може да се консумира направо от бутилката, да се добавя към смутита и да се използва с овесени ядки или чиа пудинг за една нощ (изберете обикновените видове без добавена захар). Кефирът може дори да послужи като основа на следващата ви протеинова марината: не само, че пикантният му вкус се смесва добре с билки и подправки, а млечната киселина и живите и активни пробиотични култури превръщат по-жилавите парчета месо в нежни, сочни шедьоври.

Свързани статии

Малини 

Малините са едни от най-вкусните и весело изглеждащи плодове, но това не е всичко – те могат да се похвалят с огромните 8 грама фибри на чаша, което ги прави идеалната нискокалорична храна, богата на хранителни вещества. Добавете ги към овесени ядки, кисело мляко или смути, за да направите закуската си още по-обилна.

Една ч. ч. малини има само около 64 калории. Проучвания върху животни, проведени от изследователи от Орегонския държавен университет, установили, че консумацията на еквивалента на една порция малини дневно ограничава наддаването на тегло при мишки, дори когато са били на нездравословна диета с високо съдържание на мазнини. И тъй като малините не съдържат добавена захар, те са чудесно естествено средство за подслаждане на практически всяка рецепта, включително печива и закуски.

Един чудесен начин да намалите добавената захар, като същевременно получавате вкусовете, за които жадувате: вместо традиционното сладко, опитайте да пасирате малини и пожелание им добавете еритритол на вкус. Освен това малините придават страхотен жив цвят на смутита и са освежаваща добавка към сладкиши и мъфини.

Свързани статии

Коментирай