Неочаквани фактори, водещи до изтощение и умора

Какво ви кара да се чувствате уморени, дори да сте се наспали

26.07.2024г. / 11 45ч.
Илияна Николова
Неочаквани фактори, водещи до изтощение и умора.Снимка: istock

Неочаквани фактори, водещи до изтощение и умора.Снимка: istock

Изтощението и умората са част от напрегнатото ежедневие, което много хора имат. Свикнали сме да смятаме, че работата, ангажиментите, проблемите, семейството, децата и всичко в напрегнатия и динамичен ден може да ни измори и изтощи, но се оказва, че това не са единствените предпоставки. Има много неочаквани фактори, които могат да са в основата на постоянното усещане за умора и изтощението, водещи до липса на енергия и желание за любимите занимания, а и не само.

Кои са тези неочаквани фактори, водещи до изтощение и умора?

Прегладнявате

Ако допускате да прегладнеете и не се храните редовно и здравословно, липсата на енергия става много по-осезаема и непреодолима. Ако пропускате закуската или хапвате нещо набързо сутринта, а следващото ви хранене е чак вечерта, когато вече сте тотално прегладнели, това може да доведе до хронична умора и изтощение.

Работите в разхвърляна обстановка 

Може да не ви се вярва, но един от факторите за постоянна умора и изтощение е разхвърляното бюро. Атмосферата и обстановката, в които работите и прекарвате по-голямата част от деня си са от голямо значение за нивата на енергия и бодростта.

Свързани статии

Спите повече от необходимото 

Недостатъчният сън е предпоставка за липса на енергия, но и прекаляването със спането също оказва влияние върху бодростта. Ако спите твърде много, това може да ви направи мудни и да се окаже неочакван фактор за изтощение и умора през деня.

В храната ви не присъства достатъчно желязо  

Желязото е много важен микроелемент за нивата на енергия в тялото, за бодростта. Благодарение на него се осигурява качествен пренос на кислород и хранителни вещества чрез кръвта до всяка тъкан в организма. Ако не се храните с храни, богати на желязо, това е фактор за поява на хронична умора.

Не тренирате сутрин

Сутрешните упражнения зареждат организма с много енергия, тонизират и дават прекрасен тласък на деня ви. Ако свикнете да правите упражнения сутрин ще се чувствате много по-заредени през деня, отколкото ако стартирате мудно и без качествена закуска. Леките упражнения сутрин са от значение за цялостния ви тонус и енергия.

Коментирай