Микроелементи за нечупливи нокти

Как да заздравите ноктите с помощта на храната

01.08.2024г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Всяка жена мечтае за здрави нокти. Снимка: istock

Всяка жена мечтае за здрави нокти. Снимка: istock

Всяка жена мечтае за здрави нокти, които не се чупят и разслояват. За целта е важно да си набавяте достатъчно ценни микроелементи, витамини и минерали, които подхранват ноктите и предотвратяват чупливостта им.

Кои са най-важните микроелементи за здрави и нечупливи нокти?

Желязо 

Свикнали сме да смятаме, че желязото е важно само за превенция на анемия, но то има много повече ползи. Желязото е микроелемент, който е важен за ноктите, тъй като подхранва и заздравява тяхната структура благодарение на свойството си да пренася ценни хранителни вещества и кислород до всяка тъкан и клетка. Това прави ноктите по-здрави от всякога. Можете да си набавите желязо от месото, яйцата, бобовите растения, спанака, зелето, черния дроб.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини са важни за ноктите, защото съдържат много ценни естествени мононенаситени мазнини, проникващи в дълбочина и подхранващи ноктите. Ако редовно включвате в храненето храни, богати на омега-3, ноктите ви ще са здрави, лъскави, с розов и свеж вид. Богати на омега-3 са рибата, морските дарове, зехтинът, лененото семе, ядките.

Биотин 

Биотинът или витамин В7 е важен не само за косата, но и за ноктите. Той се среща в доматите, сладките картофи, яйцата, лука, чесъна, бадемите, кашуто. Включвайте редовно тези храни в менюто си за здрави и нечупливи нокти.

Свързани статии

Витамин А

Витамин А е известен с полезните си свойства за очите и косата, но той оказва огромно положително влияние и върху състоянието на ноктите. Важен е, защото се бори с възпаленията и потиска влиянието на свободните радикали. Витамин А може да намали чупливостта на ноктите, да ги направи по-малко податливи на вредни влияния от лакове за нокти, измиващи препарати и атмосферни условия. Среща се в оранжево оцветените плодове и зеленчуци, тъмнозелените листни зеленчуци, рибата, млякото, черния дроб, цитрусите, зелените ябълки.

Витамин В12 

Витамин В12 е много важен за здравето на ноктите. Той също участва в превенция на анемия и има свойството да заздравява стените на клетките, включително тези на ноктите. Витамин В12 отговаря за преноса на кислород и хранителни вещества, подобно на желязото. Той участва и в деленето и регенерацията на клетките на ноктите и тъканите в цялото тяло. Полезен е за подобряване на енергийните нива в тялото, паметовите процеси, съня.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е много важен за ноктите. Той ги заздравява, предотвратява чупенето и разслояването им, подхранва в дълбочина и изглажда структурата на ноктите. Набавя се предимно чрез слънчевата светлина, но и чрез рибата, яйцата, сиренето, гъбите.

Свързани статии

Коментирай