Хормони, свързани с косопада

Кои хормони могат да са в основата на забавения растеж и падането на косата

08.08.2024г. / 18 16ч.
Илияна Николова
Хормони, свързани с косопада,Снимка: istock

Хормони, свързани с косопада,Снимка: istock

Косопадът е нещо, с което никоя жена не иска да се сблъсква. Причините за възникването му могат да са много, като промените в някои хормони са една от тях. Високите или ниските нива на някои специфични хормони се отразяват на много нива в организма и здравето, като могат да засегнат и образуването на космени фоликули, нормалния растеж на косъма и неговата здравина и структура.

Кои са хормоните, свързани с косопада?

Инсулин 

Свикнали сме да свързваме инсулина единствено с основната му функция – да контролира усвояването на глюкозата и ефективно да стимулира клетките да я разграждат и използват за енергия. Но инсулинът има много други функции и предназначения. Когато по някаква причина обаче неговите нива се повишат трайно в организма, това може да доведе до сериозен косопад. Инсулиновата резистентност е едно такова състояние, при което нивата на инсулин се повишават драстично. Освен косопад състоянието може да причини акне, наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет тип 2, синдром на поликистозните яйчници.

Овладяването на инсулиновата резистентност е едно от решенията на проблема с косопад и всички останали състояния, свързани с високите нива на инсулин в кръвта. Промените в храненето, здравословната диета, намаляването на простите и рафинираните въглехидрати, наблягането на протеините, полезните мазнини, фибрите в храненето е основното решение, което трябва да вземете. Включването на повече движение и упражнения в ежедневието също ще подобри здравословното ви състояние при инсулинова резистентност, което неминуемо ще окаже положително влияние и върху растежа на косата.

Тестостерон 

Тестостеронът присъства и в женското тяло в по-ниски количества за разлика от мъжкия организъм. Когато в женското тяло стойностите на тестостерона се повишат, това води до косопад и то много тежък в някои случаи. Ако забележите значителен косопад, който не можете да свържете със стрес, недохранване или сезонни фактори – косопад, при който косата ви пада на големи кичури и се появяват плешиви петна в определени зони от скалпа, задължително се консултирайте с лекар. Той ще проведе необходимите тестове, за да се установи дали става въпрос за промени в нивата на тестостерона или някой друг хормон. След това ще се назначи адекватна терапия, с която да се противодейства на състоянието и да се стимулира растежа на косата. Междувременно можете да наблегнете на храни, богати на фибри, витамини и минерали, за да подпомогнете балансирането на хормоните в тялото чрез здравословна диета.

Свързани статии

Хормони на щитовидната жлеза 

Хормоните на щитовидната жлеза контролират множество процеси в тялото. От тях зависи и растежът на косата. Когато е налице хормонален дисбаланс в щитовидните хормони, косата, кожата и ноктите могат да пострадат. Най-често косопад настъпва при понижена функция на щитовидната жлеза, при която има недостатъчна наличност на хормони, секретирани от нея. При добър контрол на хормоналния баланс на щитовидната жлеза, растежът на косата се възстановява. За целта е важно да се консултирате с лекар, който най-точно да определи от каква терапия имате нужда, за да върнете баланса в хормоните на щитовидната жлеза.

Естроген 

Естрогенът е женски полов хормон, секретиран от яйчниците. Когато нивата му са твърде ниски е много възможно да се появи косопад. Важно е, ако забележите промени в цикъла, да се консултирате с вашия гинеколог, който да провери нивата на женските ви полови хормони с цел определяне дали те са в основата на косопада ви. А това, което вие можете да направите, за да допринесете за балансирането на естрогена, е да включите повече здравословни протеини и мазнини в храненето, фибри, плодове и зеленчуци.

Коментирай