Натурални методи за борба с целулита

Как да изгладите портокаловата кожа и да намалите видимостта ѝ

05.08.2024г. / 15 17ч.
Илияна Николова
Освен от вътрешна стимулация, кожата се нуждае и от външна грижа. Снимка: istock

Освен от вътрешна стимулация, кожата се нуждае и от външна грижа. Снимка: istock

Целулитът засяга почти всяка жена, понижавайки самочувствието, особено през лятото и на плажа, когато голяма част от кожата е изложена на показ. И въпреки че изглежда невъзможно да намалите видимостта на целулита, можете да успеете да го постигнете с някои натурални методи. С промяна в храненето, ежедневните навици и включването на някои хитри методи за борба с целулита, можете да намалите видимостта на портокаловата кожа и да противодействате на възпалението, което целулитът всъщност представлява.

Кои са натуралните методи за борба с целулита, които да опитате?

Здравословно хранене 

Един от най-важните методи за борба с целулита е начинът, по който се храните. Здравословната диета, в която се набляга на пълноценни храни, носещи полезни хранителни вещества на организма е есенциално за намаляването на целулита. Възпалението, което целулитът всъщност представлява, се причинява главно от вредни храни, които приемате. Сред тях са пържено, панирано, добавени захари, преработени храни, наситени и трансмазнини.

Промяната в храненето до голяма степен помага за неутрализирането на възпалението в кожата, като резултат от това е изглаждането на портокаловата кожа и намаляване видимостта на целулита.

Кои са здравословните храни, които да включите в диетата си против целулит?

Хидратиращи храни 

Хидратацията на кожата е много важна за противодействие на целулита. Включете повече плодове и зеленчуци, с които по естествен начин да хидратирате тялото си. Най-подходящи са краставици, целина, диня, пъпеш, горски плодове, цитрусови плодове, билки, магданоз и копър.

Богати на фибри храни

Фибрите се срещат предимно в зеленчуците, плодовете, ядките, пълнозърнестите и бобовите култури. Редовното им включване в здравословното меню намалява възпалението, стимулира отвеждането на излишните течности, ускорява метаболизма и подпомага извеждането на токсините. Всичко това помага в борбата с целулита.

Протеини 

Източниците на чисти протеини са много важен компонент в храненето, който помага за намаляване на целулита. Сред тях са постните меса без тлъстини, рибата, ядките, яйцата, бобовите култури. Опитайте се да включвате малка порция протеини във всяко хранене през деня за най-добри резултати срещу целулит.

Свързани статии

Консумирайте повече колаген 

Колагенът е естествен протеин, който е важен не само за превенцията на бръчки по кожата, но и за борбата с целулита, за здравето на ставите, костите, сухожилията, косата, ноктите. Колаген се съдържа предимно в костния бульон и желатина, което прави тези две храни изключително полезни в борбата ви с целулита. Включвайте ги по всички възможни начини в менюто, за да допринесете за намаляване видимостта на целулита.

Редовни упражнения 

Стягането на мускулите и стимулирането на обема им е ключово за намаляване видимостта на целулита. Редовните упражнения и тренировки ще помогнат не само да изваете фигурата си и да отслабнете, но и да намалите целулита. Колкото по-стегнати и работещи са мускулите ви, толкова по-малко видим е целулитът.

Етерични масла 

Освен от вътрешна стимулация, кожата се нуждае и от външна грижа. Етеричните масла могат да ѝ я дадат. Някои етерични масла имат особено изразено положително въздействие против целулит. Сред тях са масло от грейпфрут, кокосово масло, масло от портокал, масло от иланг-иланг. Те имат противовъзпалителен ефект, изглаждат кожата, подхранват в дълбочина и стимулират разграждането на мастните натрупвания. Ако смесите тези етерични масла с кафява захар или утайка от кафе, за да си направите скраб против целулит, кожата ви ще заблести и ще има изгладен и свеж вид.

Свързани статии

Коментирай