3 трика за свиване на порите

За гладка и неотразима кожа

02.08.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Най-често от разширени пори страда мазната кожа. Снимка: istock

Най-често от разширени пори страда мазната кожа. Снимка: istock

Разширените пори на кожата не само загрозяват външния ѝ вид, но са и предпоставка за поява на черни точки, запушване, възпаление, гнойни пъпки, дори акне. Факторите, които причиняват разширяване на порите на кожата са много. Най-често от разширени пори страда мазната кожа или кожата от смесен тип. При тези два типа кожа секрецията на себум се повишава и създава предпоставки за разширени пори и всички последващи проблеми от тях.

За щастие можете да свиете разширените пори на кожата с помощта на някои лесни трикове. Ако ги прилагате редовно, ще накарате порите на кожата постепенно и трайно да се свият.

Свързани статии

Ето 3 прекрасни трика за свиване на порите на кожата, които да опитате.

Редовно ексфолиране

Ексфолирането стимулира обновяването на кожните клетки. Ако не пропускате ексфолирането 2-3 пъти седмично при мазна кожа, ще се радвате на гладка и стегната кожа без широки пори. Ако имате мазна кожа натрупването на мастни отлагания, себум, мъртви кожни клетки и мръсотия е по-високо, затова кожата се нуждае от по-често ексфолиране. При мазна кожа се препоръчва ексфолиране 2 до 3 пъти седмично.

Едни от подходящите съставки за ексфолиране, които да включвате, са салицилова киселина, хидрокси киселини, кафява захар, утайка от кафе. Всички те в комбинация с етерични масла имат чудесен ексфолиращ, изглаждащ ефект, като същевременно свиват порите и намаляват секрецията на себум.

Свързани статии

Ретинол 

Ретинолът има свойството да стимулира обновяването на кожните клетки и да ускорява процесите на делене. Това подпомага свиването на порите, изглаждането и изравняването на тена, структурата и текстурата на кожата. Редовното прилагане на продукти с ретинол спомага за премахването на горния слой клетки, като това свива порите и подпомага регенериращите процеси, като ги ускорява. Използването на ретинол в рутината за вашата кожа намалява видимостта на бръчките, фините линии, потиска акнето и секрецията на себум. Важно е продуктите с ретинол да се прилагат вечер, тъй като той прави кожата чувствителна към слънчевите лъчи.

Почистващи маски за лице 

Важно е да прилагате почистващи маски за лице редовно, защото те спомагат за свиването на порите. Почистването отваря порите, подпомага извеждането на натрупаните в тях мъртви клетки, себум, мръсотия, остатъци от грим. Ако не използвате почистващи и отпушващи порите маски, всички тези нечистотии ще се задържат в порите на кожата и ще създадат условия за бактериален растеж, акне, влошаване на състоянието на кожата, ранна поява на бръчки.

Сред най-добрите почистващи съставки за лице, отпушващи порите са бялата глина, овесът, киселото мляко, лимоновият сок, цитрусовите етерични масла.

Свързани статии

Коментирай