10 знака, че не пиете достатъчно вода

Имате лош дъх

24.07.2024г. / 15 33ч.
Михаела Лазарова
10 знака, че не пиете достатъчно вода.Снимка: istock

10 знака, че не пиете достатъчно вода.Снимка: istock

Какво количество вода пиете на ден? Въпрос, на който рядко можем да отговорим точно, а някои хора дори биха се затруднили да го дадат, тъй като те не консумират като цяло достатъчно вода, тъй като не харесват вкуса ѝ. 

Човешкото тяло се състои от над 60% вода, което е от съществено значение за оптималната телесна функция и метаболизъм. Постоянно губим вода чрез пот, уриниране и дори дишане, което прави редовната хидратация от решаващо значение. Дехидратацията може да се прояви по различни начини, от постоянно главоболие и умора... 

Вижте 10 знака, че не пиете достатъчно вода. 

1. Постоянна жажда – това е признак че тялото ви от известно време е лишено от достатъчно вода и трябва да утолите тази жажда възможно най-скоро.

2. Постоянен лош дъх – Правилната хидратация помага на слюнчените си жлези да произвеждат повече слюнка, което на свой ред помага да елиминираме бактериите от устата си. Когато се дехидратираме, производството на слюнка е ограничено, което помага на бактериите да растат, което води до лош дъх. 

3. Намалено уриниране/тъмен цвят на урината – Това е още един знак, че не пиете достатъчно вода. Бъбреци се нуждаят от вода, за да функционират правилно и да изхвърлят токсините. Без достатъчен прием на вода, тези органи ще задържат повече вода, което ще доведе до намалено уриниране. Тъмният цвят на урината и неприятната ѝ миризма също може да са признак на намалено количество вода. 

Свързани статии

4. Постоянни пристъпи на глад за захар – Когато не пием достатъчно вода, нашето тяло ще изпита проблеми с производството на енергия от запасите си от глюкоза. В резултат на това ще започнете да изпитвате пристъпи на глад за сладки лакомства.

5. Наддаване на тегло – Да, можем да наддадем тегло, ако не пием достатъчно вода. Доказано е, че дехидратацията намалява скоростта на метаболизма, което също влияе върху наддаването на тегло. Също така, ако не пием достатъчно вода можем и да задържаме повече излишни течности. 

6. Лошо състояние на кожата - Ако сме дехидратирани, клетките на кожата ви също няма да имат достатъчно вода. Това означава, че кожата ни ще започне да изглежда суха, по-малко еластична и лющеща се и дори може да се увеличи риска от по-ранна поява на бръчки.

Свързани статии

Водата помага за премахването на токсините от организма, а тяхното натрупване, поради непиене на достатъчни количества от нея, води до натрупване на токсини, които могат да увеличат руска от пъпки и акне. 

7.  Страдате от храносмилателни проблеми, включително и запек – Водата е много важна за подпомагане функцията на храносмилателна система и гладкото движение на храната през храносмилателния тракт. Дехидратация от друга страна е една от причините за появата на запек, подуване на корема, газове. 

8. Сухота в устата и напукани устни - Всички знаем онова ужасно усещане, когато вътрешността на устата стане лепкава и суха, устните ни са леко побелели, непривлекателни и сухи. Често това са ранни признаци на дехидратация и намален прием на вода.

9. Сухота в очите – Пиенето на вода е важно дори за състоянието на слъзните ни канали. В резултата на това, очите ни ен са добре овлажнени, усещаме сухота, прекомерно сълзене, зачервени са.

10. Мускулни крампи - Прекомерното изпотяване през летните месеци, по време на тренировка, може да доведе до дехидратация. И ако тялото ви не получава достатъчно вода, за да произвежда повече пот, това може да доведе до мускулни болки. Чрез потта тялото се охлажда. Така че, ако се намирате в гореща среда и сте дехидратирани, тогава тази топлина ще засегне мускулите ви, което ще доведе до появата на неприятните мускулни крампи.

Свързани статии

Коментирай