Съвети срещу цистит по време на бременност

Как да намалите риска от инфекция и да облекчите симптомите

26.07.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Съвети срещу цистит по време на бременност.Снимка: istock

Съвети срещу цистит по време на бременност.Снимка: istock

Циститът е често срещана инфекция, която може да ви засегне по време на бременността. Рискът от цистит се увеличава, докато сте бременна, защото пикочните пътища се притискат от нарастващия корем, гладката мускулатура на пикочните пътища става по-инертна, което затруднява извеждането на болестотворните бактерии от уринарния тракт. 

Ако циститът не се лекува навреме, той може да се превърне в сериозен здравословен проблем. Но добрата новина е, че може да се противодейства на механизмите, които създават условия за поява на тази инфекция. С някои добри практики можете не само да облекчите цистита през бременността, но и да намалите риска от възникване на тази инфекция на пикочните пътища. 

Свързани статии

Какви са оплакванията и симптомите, свързани с цистита?

Сред най-изразените и явни признаци на цистит са болките и паренето при уриниране, потъмняването на цвета на урината с напредване на инфекцията, болки в малкия таз и долната част на корема, болки в кръста, чести позиви за ходене до тоалетна, в повечето случаи без да се отделя голямо количество урина въпреки усещането, че ви се ходи доста. 

Ако инфекцията при цистит напредне и не бъде лекувана навреме, оплакванията могат да прераснат във висока температура, силни болки в корема и малкия таз, втрисане и треска, отделяне на кръв в урината, обърканост и замаяност. 

По време на бременността не се препоръчва прием на лекарства включително такива без рецепта. Прекаляването с медикаментите може да застраши развитието и здравето на бебето, а и на майката. Прием на каквито и да е лекарства трябва да става само след преглед от лекар, който да определи дали се налага лечение и в какво точно да се изразява то. 

Ако подозирате, че страдате от цистит, консултирайте се с лекар незабавно. 

Междувременно можете да направите някои промени в ежедневието си, с които ще намалите риска от поява на цистит или ще противодействате на развитието на инфекцията, ако все още е в начална и лека форма. 

Кои са най-добрите съвети против цистит по време на бременност?

Червени боровинки 

Пийте сок или чай от червени боровинки. Те имат особено изразен положителен ефект против цистит. Същевременно намаляват инфекцията, съдействат за прочистването на уринарния тракт от бактерии, като противодействат на прикачването им по стените на пикочните пътища. Сокът и чаят от червени боровинки има добър диуретичен ефект, което стимулира отделянето на урина и намалява възпалението в пикочните пътища. 

Свързани статии

Бреза 

Сокът и чаят от бреза също могат да помогнат против цистит по време на бременност. Брезата има противовъзпалителен характер, потиска растежа на бактериите, успокоява раздразненията и оплакванията в уринарния тракт. Можете да пиете редовно сок от бреза през бременността както за превенция на цистит, така и за да облекчите съществуваща инфекция на пикочните пътища. 

Чай от магданоз 

Чаят от магданоз има превъзходни качества в потискането на растежа на бактериите, прикрепени по стените на пикочните пътища. Той намалява възпалението, потиска оплакванията, нормализира флората в уринарния тракт. Освен това е и много полезен през бременността, тъй като е богат източник на желязо, калий и фосфор, които се съдържат в уханната билка. Чаят от магданоз има и стимулиращо кърмата действие. 

Коментирай