Храни, успокояващи стреса

Как да подобрите настроението и да премахнете стреса с подходящите здравословни храни

31.07.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Храни, успокояващи стреса.Снимка: istock

Храни, успокояващи стреса.Снимка: istock

Стресът присъства постоянно в ежедневието ни и едно от нещата, с които го успокояваме, е храната. Често обаче правим погрешни избори в храненето в стремежа си да противодействаме на стреса. Посягаме към сладки, калорични, преработени, пържени и мазни храни, които не само че не успокояват стреса, но и вредят на фигурата и здравето. 

Стресът може да се потисне с помощта на качествена и здравословна храна. Трябва само да знаете кои са храните, които успокояват стреса, за да наблегнете на тях всеки ден и във всяко хранене. Храните, успокояващи стреса, съдържат вещества, които потискат възпаленията, противодействат на механизмите на стреса, съдействат за освобождаването на серотонин – хормонът на щастието, който подобрява настроението. 

Свързани статии

Кои са храните, успокояващи стреса? 

Черен шоколад 

Започваме с черния шоколад, защото кой не би искал да си хапне нещо сладко, когато е под стрес. Любимо лакомство, което не само успокоява стреса, но повишава нивата на серотонин, дава енергия, има противовъзпалителни свойства благодарение на антиоксидантите в какаото. Черният шоколад е един от най-добрите избори против стрес, защото съдържа по-малко захари за разлика от останалите видове шоколад. Тъмният шоколад е с високо съдържание на какао, което е богато на флавоноиди и полезни мазнини. Важно е да не прекалявате с количеството черен шоколад, защото е с високо съдържание на калории. 

Мазни риби 

Мазните риби са много богати на омега-3 мастни киселини, които противодействат на стреса и възпаленията в тъканите. Такива риби са сьомгата, пъстървата, херингата, сардините, рибата тон, скумрията. Мазните риби са богат източник на магнезий и фосфор, които имат благотворен за нервната система ефект. 

Храни с високо съдържание на магнезий 

Магнезият има пряко отношение към функциите на нервната система. Той успокоява стреса, подобрява работата на мозъка и невроните, намалява мускулните болки, които освен от претоварване могат да се появят и при високи нива на стрес. Богати на магнезий храни са спанак, ядки, соеви продукти, семена от чиа, всички видове боб и леща, едамаме, грах, тиквени семки. 

Свързани статии

Включете колкото се може повече фибри 

Фибрите са добър помощник в борбата със стреса. Богати на фибри храни са плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни, ядките, семената. Храните с високо съдържание на фибри са и богати на минерали и антиоксиданти. Тази превъзходна комбинация от вещества успокоява стреса, стимулира работата на нервната система, подобрява функциите на мозъка, въздейства благоприятно върху мускулите и сърдечносъдовата система. Богатите на фибри храни са и с високо съдържание на витамини от група В, които са от огромно значение за функциите на нервната система. 

Пийте много вода 

Избягвайте напитките с кофеин, алкохола, газираните и подсладените напитки. Всички те причиняват допълнителни възпаления и стрес на организма. Вместо това наблягайте на водата. Тя пречиства организма от токсини, хидратира и противодейства на стреса.

Коментирай