5 домашни терапии против пърхот

Натурални методи за потискане на сърбежа и лющенето на скалпа

22.08.2024г. / 13 39ч.
Илияна Николова
5 домашни терапии против пърхот. Снимка: istock

5 домашни терапии против пърхот. Снимка: istock

Пърхотът е проблем, който може да ви засегне във всеки момент. Причинява се от гъбички, микроорганизми, мазен или сух скалп, натрупване на себум и мъртви кожни клетки, както и при високи нива на стрес. Но сред най-честите причинители на пърхот по скалпа са гъбичните микроорганизми, които са естествена част от флората на скалпа. Когато някои от тях започнат да се размножават прекомерно, може да възникне пърхот, който да причини сърбеж, лющене, раздразнение. 

За щастие има някои прекрасни домашни терапии против пърхот, които можете да опитате. Те съдържат естествени продукти и съставки, които имат изразено действие против пърхот, успокояват раздразненията и лющенето на кожата, потискат бактериалния и гъбичния растеж.

Свързани статии

Кои са домашните терапии против пърхот, които да опитате още сега за здрав скалп без лющене и сърбеж?

Домашен шампоан със сода 

Смесете 3 супени лъжици сода със 100-150 мл вода. Разбъркайте добре, докато се получи нещо като гладка паста. При нужда добавете сода или разредете с вода в зависимост от консистенцията. Добавете няколко капки етерично масло от розмарин. Масажирайте скалпа с този домашен шампоан с нежни кръгови движения. Содата потиска бактериалния растеж и има алкализиращ ефект върху кожата. Маслото от розмарин също потиска растежа на гъбичките и бактериите. Притежава противовъзпалителен и успокояващ характер. 

Изплаквайте с оцет 

След като измиете косата си, изплакнете с равни части ябълков оцет и вода. Не отмивайте повече. Нека оцетът да изсъхне върху скалпа и да му въздейства. Изплакването с оцет помага за намаляване на сърбежа, лющенето при пърхот и е една от най-добрите домашни терапии, успокояващи кожата. Има и допълнителен ефект – стимулира растежа на косата. 

Терапия с лимон и масло от сладък бадем 

Една прекрасна домашна терапия против пърхот е сместа с лимон и масло от сладък бадем. Тази терапия потиска сърбежа, намалява лющенето на скалпа, облекчава раздразнението и зачервяването на кожата. 

Смесете няколко лъжици пресен лимонов сок или няколко капки етерично масло от лимон с няколко супени лъжици масло от сладък бадем. Нежно масажирайте скалпа с тази смес в продължение на няколко минути. Измийте с мек шампоан след това. 

Свързани статии

Терапия с мед 

Можете да си направите домашен шампоан с мед, който да използвате като терапия против пърхот. За да си приготвите тази терапия е необходимо да смесите 1 супена лъжица мед с ¼ чаша вода. Към тях добавете 1 супена лъжица гел от алое вера и разбъркайте. Втрийте шампоана в корените и масажирайте кожата на главата в продължение на няколко минути. Изплакнете с хладка вода. Използвайте тази терапия 2-3 пъти седмично. 

Терапия с кокосово масло 

Кокосовото масло е богато на мастни киселини, витамини Е и К, които подхранват и хидратират в дълбочина. Освен това имат противовъзпалително действие и потискат оплакванията при пърхот. 

За да си направите терапия с кокосово масло, смесете една част разтопено кокосово масло с една част масло от жожоба. Разбъркайте добре и изчакайте да изстине и да се стегне, но не прекалено. Втрийте с масажни движения в скалпа. Масажирайте в продължение на няколко минути. Измийте с мек шампоан. 

Свързани статии

Коментирай
Свободно време