5 трика против киселини

Как да потиснете рефлукса и да премахнете горчивия вкус в устата

02.08.2024г. / 11 18ч.
Илияна Николова
5 трика против киселини.Снимка: istock

5 трика против киселини.Снимка: istock

Киселините са проблем, с който можете да се сблъскате еднократно след консумация на определени храни или да страдате от тях хронично. Каквато и да е причината за поява на киселини, вероятно бихте искали веднага да ги потиснете, за да се отървете от горчивия вкус и паренето в гърлото и гърдите. За щастие има някои трикове, които помагат против киселини. Преди да прибегнете към лекарствата, потискащи киселините, опитайте да се възползвате от триковете, имащи добър успех при киселинен рефлукс. 

Кои са 5-те страхотни трика против киселини, които помагат?

Свързани статии

Стойте изправени, не се прегъвайте в корема 

Когато стоите изправени, това помага на киселините да не се връщат в хранопровода и устата. Така предотвратявате навлизането им обратно към хранопровода, което причинява горчив вкус, парене, а в по-тежки случаи дори изгаряща болка. Не се навеждайте надолу, когато имате киселини и избягвайте да стоите прегърбени и превити на стол. 

Хапвайте малки порции начесто 

Друг добър трик, който ще ви помогне да се справите с киселинния рефлукс е ограничаването на количеството храна, която консумирате. Хапвайте малки порции и внимавайте да не смесвате прекалено много различни храни. Колкото по-бедно на компоненти е менюто ви и колкото по-малко дразнещи храни съдържа, толкова по-лесно ще потиснете отделянето на киселини. Избягвайте пържените, мазните храни, както и силните подправки. Не пийте алкохол и кафе, когато имате пристъп на връщане на киселини. 

Използвайте малки съдове 

Ако се храните в малки съдове, ще ви е по-лесно да не се чувствате постоянно гладни. Храним се не само с устата, но и с очите си, затова е важно да си създадете усещане, че не ядете прекалено малко. Използването на малки съдове за хранене е чудесен трик, който помага против киселини, но и за отслабване. 

Свързани статии

Ябълков пектин и кисело мляко 

Друг много успешен трик против киселини е консумацията на пектин на прах, разтворен в кисело мляко. Тази смес ще ви помогне да облекчите киселините, стомашните неразположения, болките, подуването и тежестта в корема. Освен това сместа от пектин и кисело мляко има балансиращо въздействие спрямо холестерола и кръвната захар, което е допълнителен здравословен бонус за вас. 

Пийте сок от кисели краставички 

Сокът от кисели краставички не трябва да се изхвърля. Той е полезен трик против киселини, който можете да използвате. Има прекрасен вкус и освежаващ ефект, като същевременно намалява секрецията на стомашни киселини и връща добрия вкус в устата. Наситен е с пробиотични бактерии, които възвръщат баланса в стомашно-чревната флора и потискат рефлукса. 

Коментирай